Noul protocol, publicat în Monitorul Oficial, prevede reguli stricte, echipament special pentru angajații morgilor din spitale și prezența a cel mult două persoane din familie la recunoașterea cadavrului.
- Dacă pacientul moare la spital, ridicarea persoanei decedate se va face în maxim 48 de ore
Conform ordinului ministerial, rudele celui decedat/aparținătorii vor fi informate telefonic de către unitățile sanitare în legătură cu cazurile severe/critice și despre survenirea decesului.
„În cazul decesului, se va indica prezentarea la spital pentru ridicarea decedatului în termen de 24 de ore de la deces, pentru aparținătorii care locuiesc la o distanță mai mică de 100 km de locul decesului și de maximum 48 de ore dacă aceștia locuiesc la o distanță mai mare de 100 km sau în situații speciale”, se arată în ordin.
În situația în care, în urma comunicării telefonice a acestor condiții, aparținătorul declară că nu se poate ocupa personal de formalitățile de declarare a decesului în termenul stabilit (este internat în spital, este în carantină/izolare la domiciliu, suferă de o afecțiune medicală gravă care ii împiedică deplasarea etc.), va fi îndrumat să trimită, pe e-mail, whatsapp, fax sau alt mijloc de comunicare la distanță sau chiar printr-o persoană delegată, o declarație semnată pe propria răspundere, la care anexează actul său de identitate și o delegație pentru o altă persoană sau un reprezentat al unei firme de pompe funebre care să efectueze identificarea și să ridice decedatul.
Dacă aparținătorul sau delegatul acestuia nu se prezintă în intervalul de timp prevăzut anterior, se va elibera certificatul medical constatator al decesului.
În această situație, asistentul social sau o persoană delegată în acest sens din unitatea medicală va anunța de urgență serviciul social de pe lângă primăria locală și va declara decesul la oficiul de stare civilă.
- Cadavrul persoanei decedate că urmare a infecției COVID-19, confirmată prin teste de laborator, nu se îmbălsămează
Cadavrul va fi așezat într-un sac impermeabil dublu și ermetic închis cu fermoar și va fi pulverizat cu produse biocide tip TP22 (pe baza de formol). Produsele biocide de tip TP2 vor fi folosite pentru suprafețe în concentrațiile și la timpul de expunere recomandate de producător și specificate pe eticheta produsului.
- Cel mult două persoane dintre aparținătorii decedatului pot vedea cadavrul
Cel mult două persoane dintre aparținătorii decedatului pot vedea cadavrul numai după ce îmbracă echipamentul individual de protecție descris anterior. În caz de identificare pozitivă (potrivire) vor semna o declarație și se va completa într-un registru special dedicat.
Aceștia vor purta obligatoriu echipament individual de protecție de unică folosință, după cum urmează:
a) Halat de unică folosință din material nețesut sau impermeabil la apă;
b) Masca facială;
c) Botosi (protecții încălțăminte);
d) Mănuși.
- Sicriul va fi sigilat și rămâne închis până la înhumare/incinerare
„Din acest moment și până la înhumare/incinerare sicriul va rămâne închis, fiind interzisă orice acțiune de deschidere a acestuia. Înhumarea/Incinerarea se va efectua în cel mai scurt timp disponibil cu sicriul sigilat,” arată actul semnat de ministrul Sănătățîi.
Inspectoratul Şcolar Constanţa solicită agenţilor economici să doneze echipamente IT pentru ca elevii din judeţ să poată... Încă 441 de persoane au fost diagnosticate cu coronavirus. Bilanţul a ajuns la 5202 / 647 de pacienţi au fost declaraţi ...