Antena Căutare

Ce se întâmplă cu zilele de concediu pe care românii nu și le-au luat în anul 2020

În anul vacanţelor anulate, românii au rămas cu concediul aproape intact. Mulţi angajaţi s-au odihnit forţat câteva luni, pentru că firmele s-au închis sau şi-au suspendat activitatea.

Ce se întâmplă cu zilele de concediu pe care românii nu și le-au luat în anul 2020 Galerie
Ce se întâmplă cu zilele de concediu pe care românii nu și le-au luat în anul 2020 | shutterstock

Vestea bună este însă că zilele de concediu restante se pot recupera până în vara anului viitor. Românii au de recuperat mai multe zile de concediu decât au avut vreodată. Mulţi speră că odată cu vaccinarea în masă, îşi vor putea lua revanşa şi vor să profite de toate zilele libere cuvenite, potrivit Observator.

Unii, chiar dacă nu au apelat la concediul de odihnă, s-au odihnit mai mult decât ar fi vrut. Este şi cazul doamnei Petronela, angajată a unui restaurant.

1,3 milioane de români au intrat în concediu forţat timp de câteva luni şi au trăit doar cu indemnizaţia de şomaj tehnic.

Citește și: Zile libere legale 2021. Câte dintre ele pică în timpul săptămânii și câte în weekend

S-au înregistrat şi cele mai multe concedii medicale de până acum

Cosmina Noaghea, consultant în resurse umane: ”Au avut concediu medical, din motive de pandemie sau alte situaţii medicale sau concediu fără plată, pentru studii sau motive personale. Adică au lipsit de la birou, dar în continuare au concediul legal de efectuat anul acesta şi în lunile următoare”.

Ce prevede Codul muncii cu privire la zilele de concediu rămase neluate din 2020

Codul muncii prevede că angajatorul este obligat să ofere zilele de concediu neefectuate într-un an timp de 18 luni începând cu anul următor. Asta înseamnă că zilele de concediu din 2020 pot fi luate până pe 30 Iunie 2022, potrivit sursei citate.

Citește și: Când pică Paștele în 2021. Paștele catolic și Paștele ortodox se sărbătoresc în zile diferite

Zilele de concediu se pot recupera dar de comun acord cu angajatorul, astfel încât activitatea companiei să nu fie afectată.

Potrivit legii, nu se pot dat bani pentru zilele de concediu restante decât la încetarea contractului individual de munca.

Construcţia unei noi staţii de metrou începe de luni, în Bucureşti. Unde va fi amplasată și ce rute va conecta... Ce se întâmplă cu persoanele care sosesc în România după ce au făcut și a doua doză de vaccin anti coronavirus...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x