- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Ce vor face patronii cu salariile din 2018 după revoluţia fiscală adoptată azi? E greu de spus. Se iau în calcul menţinerea lor, reducerea acestora, în unele sectoare, dar şi concedieri în masă. Unii antreprenori nu exclud să îşi mute firmele în Bulgaria, unde sunt taxe şi impozite mai mici.
5 milioane de angajaţi de la privat, peste un milion de la stat şi sute de mii de patroni din România au privit cu sufletul la gură cum Guvernul Tudose a schimbat soarta salariilor, odată cu trecerea contribuţiilor, scăderea impozitului şi noua taxă de solidaritate.
În prezent, CG1 la un salariu de 2.000 de lei brut, angajatului îi rămân 1.435 de lei după ce plăteşte alături de angajator contribuţiile şi impozitul. Cu noile modificări adoptate de Guvern, de la 1 ianuarie apar două variante. CG2 Primul scenariu este cel în care patronul creşte brutul angajatului, care va suporta contribuţiile de 35%. Astfel, după ce angajatul achită şi impozitul de 10%, salariul lui ar putea creşte cu 5 lei, la 1.440 de lei. CG3 Însă angajatorii vor avea de plătit şi taxa de solidaritate. Care dacă e pusă pe umerii angajatul, salariul lui să scadă cu zeci de lei. CG4 Există, însă, şi un al treilea scenariu. Cel mai dur. Dacă angajatul rămâne cu acelaşi brut ca acum, cu toate modificările, salariul lui ar putea scădea cu peste 22,5%.