Antena Căutare

Ce spune Rafila despre persistența bacteriilor și virusurilor în pereții clădirilor: "Problema este la nivelul instalaţiilor"

Pornind de la situația că sunt anumite voci în spațiul public susţin că unele spitale vechi ar trebui să fie demolate și nicidecum transformate în clădiri de locuit, ministrul Sănătății Alexandru Rafila, a adus clarificări în emisiunea Prima News. Medicul afirmă că este falsă ideea conform căreia imobilele în care funcţionează spitale vechi ar trebui demolate. El explică faptul că bacteriile şi virusurile nu persistă în ziduri sau pereți, ci în instalaţiile sanitare ale clădirilor.

Galerie
Alexandru Rafila spune că spitalele vechi pot fi transformare în imobile fără a exista riscuri. | Hepta.ro

Alexandru Rafila spune că spitalele vechi pot fi transformare în imobile fără a exista riscuri: “Chestiunea cu intratul bacteriilor şi virusurilor în pereţi e o poveste. Nu intră în pereţi şi stau acolo, lucrul ăsta se poate rezolva. Problema cea mai mare este la nivelul instalaţiilor sanitare care, într-adevăr, găzduiesc, de foarte multe ori, microorganisme”, a explicat ministrul, la Prima News, notează News.ro.

Alexandru Rafila a arătat că acele imobile în care nu mai funcționează spitale pot primi alte destinaţii, nu trebuie neapărat demolate.

Alexandru Rafila susține că spitalele vechi pot fi folosite în siguranță și rabilitate ca locuințe, fără a exista riscul infecțiilor nasocomiale

Într-o emisiune la Prima News, Alexandru Rafila a fost întrebat dacă este de acord cu vocile care susţin că unele spitale vechi ar trebui să fie demolate, pentru că nu mai pot fi folosite în siguranţă clădirile din cauza riscului de infecţii nosocomiale, ministrul Sănătăţii a afirmat că acesta este doar cazul unora dintre spitale.

Articolul continuă după reclamă

Citește și: Cum îți influențează viața bacteriile din organism

”În unele situaţii da, în alte situaţii nu. Am văzut clădiri vechi reabilitate perfect - la Bistriţa, la Strehaia, spre exemplu, am găsit clădiri vechi, dar reabilitate perfect - asta înseamnă practic o reconstrucţie şi schimbarea integrală a instalaţiilor sanitare sau a altor instalaţii care le fac compatibile cu nevoile din acest moment.

Altele, sigur, mai ales construcţii foarte mari, greu de reabilitat, ar trebui înlocuite în totalitate cu altele noi. Cred că acele clădiri care sunt mai mici, modulabile, se pot reabilita. Chestiunea cu intratul bacteriilor şi virusurilor în pereţi e o poveste.

Nu intră în pereţi şi stau acolo, lucrul ăsta se poate rezolva. Problema cea mai mare este la nivelul instalaţiilor sanitare care, într-adevăr, găzduiesc, de foarte multe ori, microorganisme şi doar schimbarea lor completă permite evitarea colonizării cu microorganisme cu potenţial patogen”, a declarat Alexandru Rafila, potrivit news.ro.

Citește și: Alexandru Rafila, despre cel de-al 7-lea val de COVID: „Important este să nu avem victime sau să fie cât mai puține”

El a subliniat că în cazul oricărei reabilitări trebuie luată în calcul nevoia organizării de saloane ”cu cât mai puţine paturi”, eventual cu un singur pat şi cu grup sanitar propriu.

Alexandru Rafila: Nu cred că vom mai avea o problemă de sănătate publică (...) Nu mai suntem descoperiţi în faţa acestui virus

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, este de părere că nu vom mai avea o problemă de sănătate publică aşa cum s-a întâmplat în anul 2021, deoarece acum majoritatea a trecut prin boală sau s-a vaccinat împotriva coronavirusului. Rafila a precizat că a semnat o comandă de 3 milioane de doze de vaccin anti-COVID pentru cei care doresc să se protejeze împotriva noii tulpini, potrivit News.ro.

”Nu cred că vom mai avea o problemă de sănătate publică similară ca şi magnitudine cu ceea ce s-a întâmplat în 2021, nici măcar cu ceea ce s-a întâmplat în valul 5, în 2022. Dar e un virus cu o mare variabilitate genetică, aşa sunt toate virusurile ARN, nu e numai coronavirusul şi virusul HIV şi virusul hepatic tip C, toate sunt virusuri cu variabilitate mare. Noi, cu toţii, am trecut prin boală, ne-am şi vaccinat şi am trecut prin boală. Nu mai suntem, în faţa acestui virus, descoperiţi, cum eram în urmă cu doi ani, nu mai suntem la fel. Noi suntem alţii. Şi virusul e altul că vedeţi, el se modifică”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii a precizat că România a reuşit să vândă 7,5 milioane de doze de vaccin anti-COVID în Ungaria şi Germania.

Citește și: Cum îți dai seama că nu mai ești contagios după ce ai avut Covid-19 și ai stat în izolare. Semnele la care trebuie să fii atent

Sfântul Nicolae 2022: tradiții și obiceiuri. Ce este bine să faci pe 6 decembrie... Ce este virusul sincițial (VSR) care afectează copiii și a umplut spitalele din România. Se transmite pe cale respirator...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 14 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vremea se menține rece
Super Neatza, 14 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vremea se menține rece Marti, 14.01.2025, 08:34
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x