Am intrat în postul Postul Paştelui, cea mai aspră perioadă în care credincioşii au ocazia să devină mai smeriți și să se adâncească mai mult în rugăciune. Postul deşi este cel mai aspru de peste an, fără carne şi lactate, având doar două zile de dezlegare la peşte, în 25 martie, de Buna Vestire şi în 8 aprilie, când este sărbătorită Intrarea Domnului în Ierusalim - Floriile.
Postul Paștelui se încheie pe data de șapte aprilie, dar, până atuci, haidești să vedem ce beneficii are peștele, singurul aliment pe care avem voie să-l consumuăm, în perioada postului.
Ce trebuie să mâncăm Pentru cei care aleg să ţină post, medicii vin cu câteva sfaturi pe care trebuie să le urmăm. În această perioadă nu se mănâncă de “dulce”(carne, lapte, ouă, brânză), așadar, alimentaţia nostră este una săracă în proteine.
“Reţetele tradiţionale nu prevăd utilizarea aditivilor alimentari, adică a E-urilor şi nici a aromelor, fie ele naturale sau artificiale, drept urmare mâncarea gătită este una sănătoasă”, spune dr. Daniela Cantaragiu, medic de familie.
Când se presupune că nu consumăm derivate din carne, lapte, ouă ar trebuie să găsim surse care să înlocuiască derivatele acestora. Ca exemplu, ar fi tradiţionalele mâncăruri făcute din fasole boabe, care preparate corect ne vor aduce o cantitate suficientă de proteine, nu aşa cum ar face produsele de origine animala. Însă combinându-le pe acestea cu nucile, care sunt bogate în proteine, sau alte leguminoase, cum ar fi: mazărea, năutul, lintea, ne ajută să trecem cu bine peste această perioadă, sa nu luăm kilograme în plus şi să nu ne dezechilibrăm nutriţional.
Legumele şi fructele sunt cele mai indicate, în Postul Paștelui
Mai mult, legumele şi fructele de sezon sunt o sursă foarte bună de vitamine, de minerale, de antioxidanţi, care ne ajută şi în procesul de detoxifiere. “Celor care aleg să ţină post, le recomand să nu consume produse din comerţ, gen pate vegetal, caşcaval, ci doar mâncare gătită în casă: zacuscă, salată de vinete, salată de cartofi cu ceapă, supe, ciorbe şi gemuri", spune medicul. Pentru bătrâni, persoanele cu afecţiuni cardiovasculare, diabetici, anemici, copiii în creştere până la 16 ani şi pacienţii oncologici, postul nu este idicat. Deoarece alimentaţia este una sărăcă în proteine, conţine doar glucide, bolile se pot agrava. E mai bine să fie prudenţi decât să complice bolile de care suferă”, explică medicul.
Peștele în Postul Paștelui – Beneficii
Contine substanțe toxice. În general, este recomandat să consumați 2- 3 porții de pește pe săptămână, în cadrul unei alimentații echilibrate.
Carnea de peste este o sursă excelență de acizi grași esențiali omega-3 și omega 6, proteine, vitamine (A, B12, D, E) și minerale (potasiu, fier, iod, fosfor, seleniu). Cantitățile în care aceste substanțe minerale și nutritive se găsesc în peste diferă în funcție de tipului peștelui.
Cel slab (carne albă) conține mai puține grăsimi și acizi grași esențiali omega-3 și omega 6decât cel gras (carne roșie). Dincolo de această diferența, ambele tipuri de peste, precum și fructele de mare au numeroase beneficii pentru organismul uman, dar solicită și câteva precutii din partea consumatorului.
- previne osteoporoza
- anemia
- accelerează arderile și previne cancerul
- scade riscul de boli cardiovasculare
- previne inflamațiile și poate avea efecte asupra depresiei și tulburaării bipolare
- mărește aportul de calciu în organism.
Sursa, adevărul, sfatul medicului
POSTUL PAȘTELUI a început! Ce să NU faci sub nicio formă în prima zi: RUGĂCIUNEA pe care toți credincioșii trebuie să o ... Calendar ortodox, 20 februarie 2018. Sfântul care a săvârșit minuni. Cel care i se închină în Postul Mare are viața lumi...