In aproximativ doi ani, la Ramnicu Valcea se va finaliza constructia unui laborator de temperaturi scazute pentru aplicatii criogenice, majorandu-se capacitatea de frig a instalatiei pilot de separare a tritiului, element indispensabil in functionarea reactoarelor nucleare de la Cernavoda. Contractul in ceea ce priveste proiectul denumit "Cryo-Hy" va fi semnat maine la Palatul Victoria, intre ICSI Ramnicu Valcea si Autoritatea Nationala de Cercetare Stiintifica.
Proiectul face parte din Programul Operational Sectorial - Cresterea Competivitatii Economice, Axa Prioritara 2 si are o valoare de circa 12,5 milioane de euro. "Acest proiect are doua segmente importante: Primul este nasterea unui nou laborator de criogenie care va presupune lucrari de constructie-montaj cu dotari de echipamente si tehnologie unicat in Europa, pentru ca nimeni nu a mai cerut asemenea puteri. Cel de-al doilea segment va permite cercetarea unor noi campuri in zona fuziunii nucleare.
Acesta este poate cel mai important eveniment pentru Romania in sfera cercetarii si o sa fie un proiect implementat si in viata noastra cotidiana, pentru ca poate sa se arunce si spre partea de cercetare medicala, desigur, referindu-ne la anii, 2014-2015", a declarat pentru Jurnalul National, prof. dr. Ioan Stefanescu, directorul ICSI Ramnicu Valcea.
ICSI - etalon in cercetare
Acesta nu este singurul merit al institutului valcean. Succesele de pana acum raman insa cele din sfera fuziunii nucleare, urmate de cele din zona experimentelor cu hidrogen si pile de combustibil. ICSI Ramnicu Valcea a creat prima masina propulsata cu hidrogen din Romania, reusita apreciata de grupul Renault, care s-a aratat interesat de punerea in practica a acestui sistem nepoluant.
Tot articolul, in Jurnalul National
Cazul Elodia: Cristian Cioaca, condamnat la trei ani de inchisoare... Peste 10.000 de sindicalisti ies maine in strada!...