- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Nivelul ridicat de radiaţii de la Cernobal continuă să fascineze şi la 30 de ani de la explozie. Dar ce aţi spune dacă ar exista un astfel de loc şi în România? Ei bine, există şi se află la doar 20 de kilometri de Oraviţa, judeţul Caras – Severin. Nu e un loc abandonat ca cel din Ucraina, deşi populaţia a fost decimată de radiaţii şi de sărăcie
La 20 de kilometri de Oraviţa se află Ciudanovița, o fostă localitate minieră, unde până la finalul anilor ’90 s-a exploatat uraniu. Cele două mine au fost deschise şi exploatate de ruşi, ca plată a unor datorii de război. Aşa s-a ajuns ca populaţia, adusă din toate zonele ţării, să depăşească aici 10.000 de persoane. Oamenii au venit pentru că în schimbul muncii grele au primit salarii mari şi alimente, care în alte zone lipseau.
Aşa au ajuns să trăiască în micul sat aproape 35.000 de suflete. Astăzi, au rămas 700… Desigur, aţi crede că motivele pentru această scădere drastică a populaţiei ar fi închiderea minelor sau plecarea oamenilor din ţară pentru un trai mai bun. TOTAL GREŞIT!
Totul a început cu mult înainte de închidere, chiar în timpul exploatărilor, când un inamic invizibil a pătruns în trupurile oamenilor – radiaţiile. Moartea aştepta liniştită să atace… Efectele expunerii la radiații nu se văd imediat, aşa că muncitorii au început să se stingă pe la 50 de ani.
Minele s-au închis, dar pericolul încă există. Radiaţiile depăşesc de 100 de ori limita de alertă!!!
Acolo, pensionar ești de la 35 de ani și agricultură ori creșterea animalelor, singurele activități care mai susțin zona, sunt practicate în condiții "normale", deși aici nimic nu e normal! Animalele se adapă de la râul contaminat, pasc pe haldele de steril și ce produc ajunge pe tarabele piețelor...
UN PEISAJ APOCALIPTIC TE LOVEŞTE CÂND INTRI ÎN LOCALITATE!
Când intri în Ciudanoviţa, dinspre Oraviţa te întâmpină un peisaj apocaliptic. Pe partea stângă, o casă pictată pe exterior cu sfinţi, despre care o tablă plasată la uşă te anunţă că este biserica din localitate, iar în partea dreaptă o clădire de două ori mai mare, care arată ca după război în vecinătatea căreia se află o haldă imensă de steril, ascuns sub vegetaţie.
La poalele haldei, se află “modulul”. Aşa este cunoscută singură clădire în care se mai găseşte uraniu. De altfel, pe uşa imobilului sunt mai multe semne care indică zona radioactivă şi interzic accesul. Înăuntru se aud o femeie şi un bărbat, singurii muncitori care mai “extrag” uraniu, după cum am aflat de la localnici. Pentru că la “modul” se separă uraniul din apele care vin din vechile galerii, ca proces de ecologizare a zonei.
Nu mai există cinematograful, nici maternitatea, nu există chioșc de ziare, supermarket-uri sau obiective turistice, doar radiaţii.
DAR AUTORITĂŢILE CE AU DE ZIS?!
De câte ori câte ori au fost întrebaţi, funcţionarii statului român din instituţiile de resort au susţinut că radiaţiile de la Ciudanoviţa nu depăşesc limitele admise. Sunt contrazişi însă de organizaţiile de mediu care susţin că de foarte multe ori radiaţile au depăşit chiar şi limita de pericol.
“Pe drumurile publice şi în localităţi radiaţiile nu depăşesc nivelul de alertă. Poate într-un sigur punct şi acolo ocazional, mai exact la fosta baie a minerilor, la intrarea în Ciudanoviţa. În aceste puncte, nici noi nu am constat la măsurători că radiaţile depăşesc nivelul admis, dar, în sus, în zona haldelor, care astăzi nu se mai văd că a crescut vegetaţie peste ele, nivelul creşte şi este depăşită limita de pericol, care este de 100 de ori mai mare decât limita de alertă! Asta pentru că pe halde nu există numai steril. În perioada comunistă, când nu funcţionau staţiile de sortare a minereului de uraniu, pentru a nu trimite la Uzina Feldioara minereu şi steril, la presiunea Securităţii, întreaga extracţie se aruncă pe halde”, spune Cornel Popovici Sturză, preşedintele GEC Nera, una dintre cele mai active organizaţii de mediu din Banat, conform Adevărul.
Ecologiştii afirmă că neecologizarea celor 22 de halde este un pericol permanent nu doar pentru locuitorii din Ciudanoviţa, dar şi pentru populaţia din zona Caraş-Severinului.
“Peste aceste halde înierbate pasc animale: oi, capre, vaci. Pericolul de iradiere vine prin lanţul alimentar. Deţinătorii de animale vând produsele obţinute pe pieţele din zonă, în Reşiţa, Anina, Oraviţa şi prin magazine. Ăsta e pericolul! Direcţia de Sănătate Publică a negat astfel de cazuri, dar discutând cu persoane, nu cu instituţii, medicii şi chiar directorii spitalelor din zonă, neoficial recunosc că foarte multe cazuri de cancer vin de aici. Oficial Direcţia de Sănătatea Publică nu are statistici în acest sens”, mai spune Popovici.
SURSA FOTO: HAILABORD.RO, ADEVARUL.RO, WIKIPEDIA