Salariul minim brut pentru angajaţii cu studii superioare va fi de 2.350 de lei de la 1 ianuarie, se arată în actul de hotărâre de Guvern devenit oficial. Surpriză, însă! Nu toți salariații sau cei care urmează să se angajeze și care sunt absolvenți de studii superioare vor obține automat salariul minim de 2.350 de lei, de la 1 ianuarie 2019.
Potrivit avocatnet.ro, de la 1 ianuarie, salariul minim pentru cei încadrați pe funcții pentru care sunt prevăzute studii superioare va fi 2.350 de lei, dacă au cel puțin un an de zile vechime în domeniul studiilor respective, stabilește Hotărârea Guvernului nr. 937/2018.
"Prin excepție de la prevederile alin.(1), începând cu data de 1 ianuarie 2019, pentru personalul încadrat pe funcții pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puțin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, fără a include sporuri şi alte adaosuri, se majorează de la 2.080 lei la 2.350 lei lunar, pentru un program normal de lucru de 167,333 ore în medie pe lună, reprezentând 14,044 lei/oră", scrie, mai exact, în HG, informează sursa citată.
Care sunt cazurile în care angajatul cu studii superioare nu poate primi 2.350 lei
Lipsa vechimii de un an în domeniul studiilor prevăzute pentru funcția respectivă sau vechimea de un an realizată în alt domeniu, sunt doar câteva exemple în acest sens.
De asemenea, angajatul nu va primi salariul minim de 2.350 de lei dacă funcția ocupată nu impune obligația de a avea studii superioare, dar cel care o ocupă are studii superioare în domeniu. Prima condiție care ne sare în ochi din textul de mai sus e ca funcția să fie prevăzută obligatoriu cu studii superioare. Dacă nu e, nu contează că angajatul care o ocupă are studii superioare în domeniul respectiv.
Tragedie în prag de sărbători! Doi iubiți au fost găsiți fără suflare, în propria casă. Primele ipoteze ale anchetatoril... Masa de Crăciun. Rețetă piftie de porc răcituri...