Antena Căutare

Coplata loveste fara mila... Bir nou pe sanatate!

Coplata pentru serviciile medicale este considerata de asociatiile pacientilor o masura discriminatorie, care limiteaza si mai mult dreptul la diagnostic prompt si tratament corect. Cei mai afectati de coplata sunt copiii, batranii si bolnavii cronici. Ministrul Sanatatii spune ca Banca Mondiala si FMI au impus introducerea coplatii, iar Guvernul si-a asumat-o.

"Prin coplata avem posibilitatea controlului efectuarii sau neefectuarii unui serviciu medical, in conditiile in care exista servicii medicale raportate, dar neefectuate", sustine ministrul Sanatatii. Attila Cseke spera ca, prin coplata, va creste numarul pacientilor care se duc la medicii de familie, se va diminua presiunea asupra spitalelor, se vor rotunji veniturile medicilor de familie.

"Suntem peste media europeana in ceea ce priveste adresabilitatea catre serviciile spitalicesti si sub media europeana in ceea ce priveste adresabilitatea la medicii de familie, ceea ce duce si la finantarea mai redusa a acestora", spune ministrul Attila Cseke. Mai mult, ministrul spera ca, prin coplata, romanii sa mai renunte la obiceiul plicului strecurat in buzunarul medicului.

Victime, copiii si batranii
Potrivit proiectului privind coplata, consultatia la medicul de familie ar putea costa 5 lei, 10 lei la specialist si 100 de lei pentru o saptamana de spitalizare. Vizita la domiciliu a medicului de familie, dupa orele de program, va fi taxata cu 15 lei, iar consultatiile efectuate in sectiile de urgenta din spitale in cazul pacientilor care nu reprezinta urgente medicale vor fi taxate cu 20 de lei.

Asta inseamna ca pentru fiecare vizita la medic, pacientul - copil, adult, batran - plateste o taxa, iar medicul taie o chitanta. "In situatia actuala este inacceptabila coplata. Pentru anumite categorii sociale nu facem altceva decat sa le limitam accesul la medic prin introducerea acestei coplati", atrage atentia presedintele Asociatiei pentru Protectia Pacientilor, Vasile Barbu. In primul rand, sunt afectati copiii, categoria cea mai expusa bolilor si care are nevoie cel mai des de ingrijire medicala.

Articolul continuă după reclamă

Astfel, coplata descurajeaza vizita la medic in cazul familiilor cu venituri modeste si cu trei-patru copii minori. "Coplata nu trebuie sa impovareze pacientul, mai ales ca anumite categorii nu pot plati", avertizeaza dr Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale a Medicilor de Familie. De asemenea, "afectati" de introducerea coplatii sunt batranii si bolnavii cronici, care, lunar, au nevoie de mai multe consultatii. "Cu aceasta coplata, Ministerul Sanatatii, care se declara un minister social, pune inca un bir pe spatele romanilor", considera Cezar Irimia, presedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice.

Coplata este "o discriminare pentru omul de rand. Daca unii pacienti nu au nici acum acces la unele tratamente, macar la consult medical sa aiba acces". Pentru multi bolnavi de cancer si nu numai pentru ei, un medic de familie, oricat de bine pregatit ar fi el, nu poate rezolva toate aspectele caracteristice fiecarei afectiuni si atunci e obligatorie vizita la un specialist. Adica, mai multi bani", spune Iolanda Gheorghiu, director executiv al Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer.

Solutii de avarie
Pentru 2010, Ministerul Sanatatii are un buget de 4,191 miliarde de lei, aproximativ un miliard de euro, cel mai mic din UE. Acest miliard de euro va acoperi cheltuielile din sanatate doar pana in luna iulie. Ministerul are numai la distribuitorii de medicamente datorii de jumatate de miliard de euro. Bugetul insuficient este ciuntit si de scaderea incasarilor bugetare.

In primele doua luni ale anului,sanatatea a incasat cu 28% mai putin decat era prognozat in bugetul de stat din cauza numarului mare de firme care intra in insolventa si a somajului in crestere. In plus, dezechilibrul major dintre numarul de contribuabili si cel al beneficiarilor risca sa arunce sistemul sanitar in blocaj. Aproximativ cinci milioane de persoane contribuie la sistemul public de sanatate, in timp ce numarul beneficiarilor este de 20 de milioane.

Firmele au datorii mari si la bugetul de asigurari sociale. Potrivit ANAF, 300 de companii mari si alti 100.000 de contribuabili mici si mijlocii nu si-au platit contributiile. Bugetul asigurarilor sociale a inregistrat un deficit de 800 de milioane de lei, in ianuarie. In 2009, deficitul a fost de 1,5 miliarde de euro, care a fost acoperit cu bani de la bugetul de stat. Pentru a evita colapsul, Ministerul Sanatatii experimenteaza tot soiul de solutii disperate, cum sunt taxa fast-food si coplata.


Sursa: www.jurnalul.ro

Din nou "Cod galben de viscol" in 10 judete si in Bucuresti... SOCANT! Vezi imagini necenzurate de la operatia celui mai gras roman!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei Joi, 31.10.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x