În România, numărul persoanelor diagnosticate cu coronavirus a explodat. În 24 de ore, 18 cazuri noi au fost confirmate, totalul ajungâng, la momentul scrierii acestui material, la 49.
Așa cum am mai spus, un diagnostic pozitiv nu este motiv de isterie. Totușu, trebuie să conștientizăm că suntem în mijlocul unei pandemii și va trebui să fim raționali și să ne gândim și la sănătatea celor din jurul nostru.
Mai jos, vă prezentăm toate măsurile pe care trebuie să le luaţi dacă aveţi suspiciunea că v-aţi îmbolnăvit.
Primele semne ale infecției cu coronavirus
Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor, infecţia cu noul tip de coronavirus se manifestă prin debutul brusc al cel puţin unuia din următoarele:
- tuse,
- febră,
- durere în gât,
- scurtarea respiraţiei (creşterea frecvenţei respiratorii) care necesită sau nu spitalizare.
Primele concluzii la care au ajuns experții în sănătate sunt că virusul se răspândeşte prin picături transmise în aer prin tuse sau strănut.
Citește și: Ei sunt românii infectați cu coronavirus! Ce știm despre persoanele testate pozitiv cu COVID-19
Ce se întâmplă în organismul celor infectați cu COVID-19
Specialiștii consultați de publicația The New York Times au explicat ce se întâmplă în organismul care a luat virusul COVID-19:
- odată ce aţi intrat în contact cu COVID-19, virusul ajunge în corpul nostru, iar copii ale acestuia încep să se înmulţească şi infectează celulele vecine. Simptomele încep adesea cu o durere în gât şi o tuse uscată;
- apoi, virusul „se târâie progresiv pe tuburile bronşice”. Când virusul ajunge în plămâni, mucoasele lor se inflamează. Acest lucru poate deteriora alveolele sau sacii pulmonari şi trebuie să „muncească mai mult” pentru a-şi îndeplini funcţia de a furniza oxigen sângelui care circulă prin corpul nostru şi de a îndepărta dioxidul de carbon din sânge, astfel încât să poată fi expirat;
- umflarea şi fluxul afectat de oxigen pot determina ca zone din plămâni să se umple cu lichid, puroi şi celule moarte;
- în cele mai grave cazuri, pacienţii respiră atât de greu, încât trebuie să fie puşi pe un ventilator.
Acesta este cel mai grav scenariu. Trebuie subliniat faptul că 80% dintre cei infectaţi fac forme uşoare, care se tratează simptomatic, iar boala poate fi ţinută sub control şi la domiciliu.
Ce trebuie să faci dacă ai luat coronavirus
- să te tratezi simptomatic. Mai exact, vei lua antipiretice, pentru a scădea febra. Tusea şi durerea în gât sunt tratate în funcţie de recomandarea medicului;
- să te hidratezi corect;
- să ai o alimentaţie sănătoasă;
- atenţie, însă! Antibioticile nu sunt indicate în cazul infecţiilor cu COVID-19;
- să stai izolat, pentru a nu răspândi virusul, dar şi pentru a nu contacta alte boli, sistemul imunitar fiind deja slăbit.
Ce trebuie să faci dacă ești suspect de coronavirus
- să stai acasă şi să eviţi contactul cu alte persoane;
- să nu mergi la farmacie sau la spital;
- să utilizezi TelVerde 0800800358 pus la dispoziţie de autorităţi. Acesta este strict un număr la care poate primi informaţii, nu este un telefon de urgenţă.
VIDEO- Revoltător! Acuzații grave dintr-un centru de carantină. Oamenii stau în frig cu geamurile sparte și cu gândaci ... Suceava: Un bărbat a fost surprins de un mal de pământ, fiind prins până la brâu...