Antena Căutare

Crestinii il sarbatoresc astazi pe Sfantul Andrei!

Astazi, 30 noiembrie, crestinii il sarbatoresc pe Sfantul Andrei, unul dintre cei 12 Apostoli ai lui Iisus si ocrotitorul Romaniei. Aproape 700.000 de mii de romani ii poarta numele.

Sfantul Andrei a fost cel care a propovaduit religia crestina in teritoriile de pe langa Marea Neagra, ajungand si in Dobrogea. Astazi, aproape de localitatea Ion Corvin, din judetul Constanta, se gaseste pestera Sfantului Andrei, unde apostolul a locuit cativa ani. Dupa 1990, aici au fost ridicate doua biserici, iar pestera s-a transformat intr-un loc de pelerinaj pentru toti crestinii ortodocsi.

Sfantul Andrei a fost rastingnit la Patras, langa Corint, in Grecia, cu capul in jos, pe o cruce in forma de X, care poarta numele de "Crucea Sfantului Andrei". Aici au fost pastrate si moastele lui.

Santandrei a fost o mare divinitate a geto-dacilor. Dupa crestinizare, acesta s-a transformat in Sfantul Apostol Andrei, insa traditiile cu ocazia acestei sarbatori au ramas aceleasi. Din antichitate si pana astazi, credinta populara spune ca in Noaptea de Sfantul Andrei, 29 spre 30 noiembrie, ies strigoii si moroii si umbla prin sate. De aceea, femeile ung tocul usilor si cercevelele cu usturoi sau pun maracini in prag, pentru ca spiritele rele sa nu intre in case.

In alte sate, aveau loc petreceri asemanatoare cu Revelionul. Tinerii se adunau intr-o casa, unde dansau si cantau, pana la venirea zorilor. Fetele aduceau cate trei capatani de usturoi, care erau puse intr-o covata pazita de o batrana la lumina lumanarii. A doua zi, covata era scoasa si dansata de un flacau, apoi se impartea usturoiul care era pastrat pentru boli sau descantece.

Articolul continuă după reclamă

Tot in aceasta noapte, fetele isi aflau ursitul. In unele zone, era obiceiul ca tanara nemaritata sa prepare o turta din faina, apa si sare pe care o manca inainte de culcare. Cel care ii aducea apa in vis era ursitul.

De Sfantul Andrei exista o traditie veche care mai este pastrata si astazi: incoltitul graului. Graul se pune la incoltit intr-un ghiveci cu pamant sau apa. Daca pana la Revelion creste mare si frumos, va fi recolta buna anul viitor.

Incepand din 2011, Guvernul a decis ca ziua de 30 noiembrie sa fie libera.

Nu-ti gasesti haine pe marimea ta? Nu ai o problema, de patru decenii nu a mai fost actualizat standardul in Romania... Petrom a ieftinit carburantii. Care sunt noile preturi la benzina si motorina...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x