Antena Căutare

Cum ne putem proteja de norul toxic care vine deasupra României. Erupția vulcanului din insula spaniolă La Palma ne poate afecta

Vulcanul Cumbre Vieja de pe insula spaniolă La Palma, aflat sub monitorizare strictă de câteva zile din cauza unei activităţi seismice intense, a erupt duminică. Un nor cu potenţial toxic începe să acopere de luni România. Cum recomandă specialiștii să ne protejăm.

Galerie
Un nor cu potenţial toxic începe să acopere de luni România după erupţiile vulcanului din insula spaniolă La Palma. | Getty

Locuitorii mai multor cartiere ale unei comune de pe Insula spaniolă La Palma au fost închişi în case luni, din cauza unor temeri cu privire la emanaţii de gaze toxice pe care le-ar putea provoca contactul cu marea al lavei deversate de Vulcanul Cumbre Vieja, care a intrat în erupţie, relatează AFP, citat de news.ro.

Norul toxic provocat de erupția vulcanului vine și deasupra României

Potrivit Observator, gazele toxice pot afecta și locuitorii României. Chiar dacă insula La Palma din Arhipelagul Canarelor se află departe de România, substanţele aruncate de vulcan în atmosferă sunt periculoase şi pot circula rapid, pe distanţe mari, purtate de masele de aer.

Curenţii aduc de la peste 5.000 de kilometri depărtare particule care ne pot pune sănătatea în pericol. Autorităţile spun că monitorizează situaţia şi sunt pregătite să emită avertizări RO-Alert dacă va fi cazul.

"O eliberare foarte mare de compuşi chimici în atmosferă, cenuşă vulcanică, dioxid de sulf şi, probabil, compuşi de clor, brom. E un fenomen extrem de violent", explică Silviu Gurlui, profesor la Facultatea de Fizică UAIC din Iași.

Norul trece peste Spania, Franţa, Germania sau Italia și a intrat luni dimineaţă prin vestul ţării, pe la Timişoara, iar până marți pune stăpânire pe toată România, notează aceeași sursă menționată mai sus.

Cum ne putem proteja de norul toxic venit deasupra României. Recomandările specialiștilor

Întâlnrea lavei cu marea - prevăzută iniţial la începutul săptămânii trecute, dar întârziată datorită încetinirii scurgerii - este de temut din cauza emisiei unor gaze toxice pe care le-ar putea provoca pe această insulă cu 85.000 de locuitori, însă răspândirea gazului toxic este și mai periculoasă.

Momentan nu s-ar fi depăşit pragul critic al poluanților atmosferici. Ministerul Mediului este în alertă şi monitorizează în permanenţă aerul.

"În cazul în care ar interveni o creştere subită datorată intrării acestui nor, am alerta populaţia prin RO-ALERT", a declarat Ovidiu Drăgănescu, prefectul de Timiş.

Specialiştii cred însă că ar fi bine să luăm măsuri oricum în aceste două zile. "Mască, poate ochelari, o şepcuţă pe cap şi ne deplasăm doar atunci când este nevoie", a declarat Mihai Lungu, decanul Facultăţii de Fizică, UVT.

Citește și: Prognoza meteo 27 septembrie 2021. Cum e vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi

Activitatea vulcanului s-a intensificat în ultimele zile şi a provocat deschiderea unor noi guri de erupţie şi surparea unei părţi a conului vulcanului.. Duminică seara, lava se afla la 1,6 kilometri de coastă şi înainta cu o viteză de aproximativ 100 m/h, potrivit autorităţilor.

Această erupţie nu s-a soldat, până în acest stadiu, cu victime, însă a cauzat perderi uriaşe şi a provocat evacuarea a peste 6.000 de persoane, dintre care unele şi-au văzut casele cuprinse de lavă.

Citește și: Prognoza meteo până la jumătatea lui octombrie. Cum va fi vremea în a doua lună de toamnă și când se răcește considerabil

Aproape 500 de clădiri au fost distruse de lavă, care acoperă peste 212 hectare, inclusiv numeroase plantaţii de bananieri, potrivit unor date de la sistemul european de măsurători geospaţiale Copernicus.

Alte două erupţii în insula spaniolă La Palma au avut loc în 1971 şi în 1949 și s-au soldat în total cu trei morţi, dintre care două prin inhalare de gaze.

”Cea mai iubită ţară”, o nouă serie marca Observator 19, începe luni, la Antena 1... Unde se poartă masca în București. O eroare din cauza unei virgule a produs confuzie. Lista a fost actualizată...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei Marti, 10.12.2024, 19:00
2025 de exceptie Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x