Antena Căutare

Cutremur cu magnitudinea de peste 4 grade, pe 29 februarie. În ce zonă din România s-a produs seismul

În ultima zi de iarnă a anului 2024 s-a produs un cutremur cu magnitudine de peste 4 grade pe scara Richter. Este unul dintre cele mai puternice seisme de anul acesta de până acum.

Galerie
Un cutremur cu magnitudinea 4,2 s-a produs, joi, în judeţul Buzău | Shutterstock

În ziua de 29 februarie 2024, la ora 11:25:41 (ora locală a României), s-a produs în Zona Seismica Vrancea, Buzau un cutremur mediu cu magnitudinea (EWS) M 4.2, la adâncimea de 158.4 km”, anunţă, joi, INFP.

Citește și: De ce sunt mai frecvente cutremurele pe timpul nopții. Cum explică specialiștii faptul că dimineața seismele sunt rare

Cutremur cu magnitudinea de peste 4 grade pe 29 februarie

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a precizat că seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 50 km SE de Sfantu-Gheorghe, 59 km E de Brasov, 63 km V de Focsani, 68 km NV de Buzau, 85 km N de Ploiesti.

Articolul continuă după reclamă

Ultimul cutremur în zona respectivă s-a produs în 25 februarie, dar a fost de intensitate mai mică.

Este unul dintre cele mai semnificative cutemure din acest an.

Pe 15 ianuarie un cutremur cu magnitudinea de 4,3 grade s-a produs la ora 11:01, în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, la adâncimea de 80 de kilometri în apropierea următoarelor oraşe: 44 km vest de Focşani, 66 km est de Sfântu-Gheorghe, 73 km nord de Buzău, 81 km est de Braşov, 88 km sud de Bacău şi 93 km sud-vest de Bârlad.

Anul trecut, cea mai puternică mişcare tectonică, de 5,7, a avut loc în data de 14 februarie, în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri

Avertizare de la experți! Ce prevestesc seismele repetate și de mică intensitate

Experții trag un semnal de alarmă în ceea ce privește frecvența cutremurelor, dar și intensitatea scăzută a acestora. Ce prevestesc cutremurele mici și dese?

Experții susțin că o serie de cutremure minore pot prevesti un seism devastator. Această serie de cutremure mici nu are capacitatea să elibereze energiile de sub pământ care ar putea să erupă într-o zi.

Cutremurele sunt generate de mișcarea plăcilor tectonice, iar atunci când se manifestă cu violență, cutremurele se pot transforma în catastrofe, afectând sau chiar distrugând orașe întregi porovocând moartea a mii de oameni.

Cutremurele de intensitate mică, așa-numitele seisme "tăcute", dureaza zile, săptămâni sau chiar luni de zile, până când eliberează întreaga energie fiind infofensive, în vreme ce cutremurele majore nu țin mai mult de câteva zeci de secunde și rar depășesc un minut, dar produc dezastre inimaginabile.

Cum se produce un cutremur

„Stratul exterior al Pământului nu este un singur înveliș exterior ca o coajă de măr. Este în mai multe bucăți; sunt plăcile tectonice care se pot mișca pe cealaltă suprafață a pământului. Plăcile rămân lipite de cele mai multe ori din cauza frecării dintre ele.

Dar, în timp, acea forță se acumulează și apoi vor aluneca brusc una spre alta. Acea alunecare zguduită este un cutremur. Acesta este ceea ce creează undele seismice care mișcă solul.”, spune crioseismologul Celeste Ladedz.

Vezi mai multe ştiri de ultimă oră pe observatornews.ro

Papa Francisc a ajuns de urgență la spital, după ce nu a mai fost în stare să-și continue discursul public. Ce se întâmp... 1 Martie 2024. Mesaje, urări și felicitări pentru toate femeile din viața ta...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 14 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vremea se menține rece
Super Neatza, 14 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vremea se menține rece Marti, 14.01.2025, 08:34
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x