Timp de patru zile, în România, n-a avut loc niciun seism. Ulterior, însă, s-au produs șapte seisme, dintre care unul în județul Covasna, conform Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
Inginera Kovacs Erika Iuliana a dezvăluit, de curând, că a descoperit o metodă sigură de prezicerea cutremurelor.
Mai exact, conform acesteia, cu doar câteva ore înainte de cutremure, când tensiunea acumulată între plăcile tectonice depăşeşte o valoare critică, plăcile tectonice încep să vibreze şi emit unde sonore, infrasunete cu frecvenţa între 4,5 – 5 Hz.
Astfel, aceste infrasunete se transmit pe sub pământ şi nu pot fi percepute de urechea umană, care aude numai sunete cu frecvenţa între 20 Hz – 20000 Hz. Acestea sunt percepute, însă, de diverse specii de animale, care au un comportament diferit înainte de un cutremur mare.
Totuși, infrasunetele preseismice se transmit pe sub pământ, dar nu sunt detectate de microbarometrele folosite de seismologi, deoarece ele monitorizează fluctuațiile infrasonice ale atmosferei.
Senzorii trebuie amplasați sub pământ, această amplasare oferind posibilitatea detectării infrasunetelor preseismice cu câteva ore înainte de producerea cutremurelor, susține Kovacz, potrivit RADOR.
Duminică, în România, au avut loc șapte cutremure, cel mai mare având magnitudinea de 2,9, anunță Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
Eșec al referendumului pentru schimbarea Constituției! Motivul pentru care românii nu au mers la vot... Fotografia care a devenit virală! Ce se ascunde în spatele acestei imagini în care oamenii păstrează un moment de tăcere...