„Suferintele nu pot fi cumparate"
„Suferinta mea nu poate fi convertita intr-o masura materiala. Nu poti cuantifica 15 zile inchis la izolatorul din Penitenciarul Gherla sau o ora de bataie data la Pitesti de Eugen Turcanu sau de Alexandru Popa Tanu. De asemenea, suferintele unei generatii intregi nu pot fi cumparate cu tot aurul din lume", ne-a declarat istoricul, fost deputat PNL in perioada 1990 - 1992 si fost deputat PRM in mandatul 2000-2004.
De cand a castigat acest proces, Radu Ciuceanu se gandeste ce va face cu banii, in cazul in care aceasta hotarare judecatoreasca va ramane definitiva. „De unde eram foarte linistit, acum stau noaptea si ma intreb ce voi face cu acesti bani", a subliniat Ciuceanu. El spune ca se va ingriji de memoria mamei sale si a inginerului Cristea Mateescu, unul dintre membrii marcanti ai Miscarii Nationale de Rezistenta din Oltenia, iar o parte din bani ii va dona Institutului National pentru Studiul Totalitarismului.
„Nu am sa o pot uita niciodata pe tovarasa Florica Ionescu, membra a Partidului Comunist Roman, care lucra muncitoare undeva pe la uzinele Vulcan. Aceasta femeie tinea ascuns, in subsolul casei ei din strada Caragea Voda nr. 15, tot armamentul nostru. Sper sa-i pot ridica macar o placa memoriala", ne-a mai relatat Radu Ciuceanu.
Experimentul Pitesti
Istoricul Radu Ciuceanu a fost arestat in anul 1948, dupa ce a activat timp de doi ani in Miscarea Nationala de Rezistenta Anticomunista din Oltenia. El a fost condamnat la 15 ani de temnita grea, ca sef de lot, alaturi de generalul Ioan Carlaont, pentru ca ar fi pus bazele „unei organizatii subversive cu caracter terorist, au achizitionat armament, munitie si explozibil, cu scopul de a inlatura regimul si de a lupta impotriva Uniunii Sovietice, prin actiuni de sabotare si insurectie". In timpul detentiei, Ciuceanu a trecut prin „experimentul" de la Pitesti si prin demascarile de la Gherla.
In 1963 a fost eliberat, dar a fost sicanat permanent de ofiterii Securitatii, reusind cu greu sa se angajeze ca muncitor zilier. Radu Ciuceanu a fost vicepresedinte al Camerei Deputatilor (1990-1992) si presedinte al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor a Camerei Deputatilor (2000-2004).
Ion Diaconescu vrea 18 milioane de euro
Fostul lider taranist Ion Diaconescu cere si el despagubiri de la statul roman pentru suferintele indurate in puscariile comuniste. Diaconescu a inaintat in acest sens o cerere la Tribunalul Bucuresti - prin intermediul avocatului sau, fostul premier Victor Ciorbea.
Suma ceruta de fostul presedinte al PNTCD - 18 milioane de euro - este cea mai mare solicitata pana in prezent in baza Legii privind condamnarile cu caracter politic si masurile administrative asimilate acestora, pronuntate in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989.
In februarie 1949, Ion Diaconescu a fost condamnat la 15 ani de munca silnica, cinci ani degradare civica si confiscarea intregii averi.
Sursa: www.adevarul.ro
Sindicalistii Metrorex au renuntat la greva generala... Asigurarea obligatorie pentru locuinte ar putea fi pusa in aplicare de la 1 iulie...