Antena Căutare

De ce să nu minți în CV: 5 motive să nu te dai în petec când aplici pentru un job

Să-ți găsești un job în domeniul în care ai pregătirea necesară, cu un salariu bun și cu condiții de muncă după normele europene și occidentale pare o adevărată aventură, indiferent că ai sau nu experiență. Piața muncii din România a cunoscut în ultima perioadă un real paradox, asta pentru că rata șomajului este în dezacord cu deficitul de personal de care se plâng tot mai mulți angajatori, în special în mediul privat.

Să-ți găsești un job în domeniul în care ai pregătirea necesară, cu un salariu bun și cu condiții de muncă după normele europene și occidentale pare o adevărată aventură, indiferent că ai sau nu experiență. Piața muncii din România a cunoscut în ultima perioadă un real paradox, asta pentru că rata șomajului este în dezacord cu deficitul de personal de care se plâng tot mai mulți angajatori, în special în mediul privat.

Există locuri de muncă disponibile pentru care se caută candidații ideali chiar și câteva luni la rând, susțin specialiștii în resurse umane. Chiar și în aceste condiții, procesul de recrutare se face corect, iar angajații cer posibililor viitori angajați corectitudine încă din momentul în care aplică pentru un loc de muncă. Ce înseamnă asta? Că este inutil să-ți treci în CV lucruri pe care nu le străpânești sau cu care nu ai avut contact, din punct de vedere profesional, niciodată.

De ce să nu minți în CV atunci când aplici pentru un job? Pentru că îți riști orice șansă să obții locul de muncă dorit! Iată 5 motive pentru care ar trebui să îți evidențiezi atuurile și cunștințele, în detrimentul unui CV atractiv, dar fals:

Experiența recruiterilor te vor pune în dificultate

Articolul continuă după reclamă

Nu uita că atunci când aplici pentru un job și ești chemat la un interviu vei avea în fața ta un om cu experiență în ceea ce privește comportamentul verbal și non-verbal. Prin prisma meseriei, specialiștii în resurse umane au un al șaselea simț dezvoltat de-al lungul timpului și care le oferă capacitatea de a „citi” oamenii din punct de vedere profesional. Oricânt de bine pregătit ai fi cu planul tău de a „înflori” CV-ul doar pentru a fi ales, vei vedea că va fi în defavoarea ta să faci asta. Întrebările pe care le vei primi sunt special concepute și adaptate astfel încât să-ți testeze abilitățile și capacitatea de a găsi răspunsuri prompte și concise. Sigur n-ai vrea să te bâlbâi în fața intervievatorului și să se vadă că motivul nu îl reprezintă emoțiile.

Vei trece de interviu, dar nu și de perioada de probă

I-ai convins, te angajează, dar ți-ai făcut și un plan B? Dacă angajatorul va ști despre tine că ai capacitatea de îndeplini anumite atribuții despre care tu, de fapt, nici nu ai auzit, fii sigur că jobul obținut nu va fi unul de durată, iar perioada de probă se mai încheia mai repede decât te-ai fi așteptat, în defavoarea ta.

Poate nu te vor accepta pe moment, dar te vor păstra în baza de date

În cazul în care specialistul în resurse umane, managerul, directorul sau împreună decid că nu ești omul potrivit care să ocupe postul pe care îl au disponibil în acel moment, dar totuși ai făcut o figură bună la interviu, ai toate șansele să rămâi în baza de date. Aceasta este o practică des întâlnită în marile companii care păstrează CV pentru a putea apela la ele ori de câte ori își măresc echipa, un department sau le pleacă un om și trebuie să-l înlocuiască.

O întrebare capcană și totul se duce pe apa sâmbetei

Abilitățile tale vor fi testate cu întrebări menite să arate care îți sunt, cel puțin la nivel teoretic, cunoștințele despre un anume domeniu, o anumită chestiune. Dacă CV-ul tău arată că știi limba germană la perfecție, când tu de fapt, știi să schimbi doar două vorbe și ți se va cere să porți o conversație, atunci e lesne de înțeles că ți-ai pierdut timpul și l-ai pierdut și pe al lor. Bilă neagră instant!

Informațiile circulă, nu risca să fii trecut pe “lista neagră”

Angajatorii obișnuiesc să aibă o așa zisă “listă neagră” cu foști angajați sau potențiali candidați care au vrut să ocupe o funcție în companie. Nu te gândi că nimeni, niciodată, nu va afla că nu ai fost tocmai sincer când ți-ai prezentat capacitățile profesionale.

Prima regulă este să fii sincer cu tine și încrezător în aptitudinile și cunoștințele tale, indiferent de domeniul în care vrei să te angajezi. Redactează un CV curat, corect și concis și sintetizează informațiile, astfel încât să reiasă din ele exact ce știi să faci. Dacă ești în căutarea unui loc de muncă, îl poți găsi la un click distanță. Intră pe platforma JobZZ.ro, acolo unde angajatorii adaugă zilnic sute de noi anunțuri cu joburi disponibile în toată țară, în diferite domenii. Selectează-le pe cele care ți se potrivesc în funcție de studii, calificare sau pretenții salariale.

Schimbare BOMBĂ la metrou! Ar putea circula doar dimineața! Motivul e halucinant! De când s-ar modifica programul... Parchetul General anunţă că probele biologice prelevate în cazul Gura Şuţii aparţin cetăţeanului olandez; decesul acestu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x