În urma tragediei din clubul Colectiv, autorităţile din mai multe oraşe ale ţării au demarat acţiuni de verificare a cluburilor, discotecilor şi a altor unităţi ce aparţin de alimentaţia publică.
BRAŞOV
"Noi am început evaluarea autorizațiilor și avizelor emise de serviciile primăriei cu atribuții în acest sens, iar de marți, împreună cu reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Brașov, vom verifica pe raza municipiului toate aceste unități de alimentație publică, cu potențial de risc pentru persoane. Pentru ca acestea să funcționeze, există o procedură de avizare pe care primăria o respectă, dar noi avizăm documentele pe care le primim. Probabil că mai sunt astfel de unități care nu au avizele pentru a funcționa conform legislației în vigoare", a declarat, pentru AGERPRES, viceprimarul Brașovului, Ciprian Bucur.
Oficial! INML: Persoanele decedate în incendiu au fost intoxicate cu fum și gaze toxice
MEHEDINŢI
Pompierii mehedințeni au verificat cele două cluburi din municipiul Drobeta Turnu Severin în care se organizează periodic evenimente culturale nocturne, a declarat luni, pentru AGERPRES, prim-adjunctul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Mehedinți, colonel Ion Vintilă.
Potrivit sursei citate, aceste spații închise în care se desfășoară concerte cu aglomerări de persoane au fost autorizate și corespund din punct de vedere al protecției muncii și al normelor de prevenire a incendiilor.
"În primul rând s-a urmărit ca toate căile de evacuare să fie menținute în stare liberă, în perimetrul lor să nu fie amplasate obiecte sau materiale care ar putea împiedica evacuarea în caz de incendiu sau o altă situație de urgență. De asemenea, am instruit personalul care le administrează să nu depășească capacitatea proiectată a acestor spații și să utilizeze doar mobilierul avut în vedere la proiectare, fără să le pavoazeze sau să antifoneze cu materiale ușor inflamabile", a precizat Vintilă.
Reprezentantul ISU Mehedinți a mai arătat că administratorilor cluburilor li s-a cerut dotarea corespunzătoare cu stingătoare, cu echipamente și alte materiale utilizate pentru stingerea incendiilor.
Unul dintre cele mai vechi cluburi din București se închide. „Sunt prieten cu unul din patronii de la Colectiv. Știu că o sa facă mulți ani de pușcărie”
TULCEA
'La nivelul Primăriei municipiului Tulcea, în urma tragediei din clubul bucureștean, azi (luni, n.red.), s-a înființat o comisie pentru verificarea tuturor cluburilor sau discotecilor din oraș, începând cu programul de funcționare până la modul de desfășurare a activității', a declarat pentru AGERPRES George Șișcu, consilierul primarului interimar al municipiului Tulcea.
Din comisie, potrivit sursei, fac parte reprezentanți ai Primăriei municipiului Tulcea, ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, ai Poliției, precum și cei ai Inspectoratului Județean de Jandarmerie.
'Acum nu pot spune câte cluburi funcționează în municipiu, dar cert este că Primăria a emis autorizare de funcționare. Vom verifica dacă acestea corespund și celor de pe teren și vă asigur că măsurile vor fi drastice dacă vom constata abateri de la autorizație sau nereguli în funcționare', a mai spus reprezentantul Primăriei municipiului Tulcea.
SIBIU
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Sibiu, Silviu Albișor, a declarat că în județ există cluburi care funcționează ilegal și care nu au autorizația de securitate la incendiu.
Întrebat de jurnaliști dacă tragedia din clubul Colectiv din București s-ar putea repeta și la Sibiu, Silviu Albișor a răspuns: "Există anumite cluburi care deocamdată nu s-au pus în legalitate".
Silviu Albișor nu a putut preciza câte cluburi au fost controlate în acest week-end la Sibiu, spunând însă că de la începutul anului și până vineri ISU a făcut 96 de controale în localurile din județ, a depistat 172 de nereguli, din care doar 16 au fost soluționate și a dat 39 de amenzi în valoare de 87.500 lei.
"Principalele nereguli sancționate au fost: neobținerea autorizației de securitate la incendiu de către administratorul operatorului economic, neverificarea stingătoarelor și lipsa acestora (...) exploatarea spațiilor cu improvizații la instalațiile electrice, precum și lipsa instruirii salariaților. Acestea sunt cele mai grave nereguli care s-au identificat", a arătat purtătorul de cuvânt al ISU Sibiu.
Potrivit lui Silviu Albișor, ISU Sibiu nu a recomandat închiderea niciunui club. În cazul cluburilor care funcționează ilegal, ISU le poate da un răgaz de jumătate de an patronilor ca să își remedieze problemele.
"Ca urmare a acestor nereguli, (...) pe lângă faptul că s-au acordat amenzi și avertismente, s-a lăsat un timp de remediere, pentru ca acești operatori să intre în legalitate. (...) Nu s-a închis niciun club. Se recomandă un termen de șase luni de zile, de obicei este un termen rezonabil în care oamenii trebuie să se pună în legalitate, iar de obicei inspectorii noștri se deplasează în teren și verifică dacă operatorul economic și-a remediat neregulile care s-au constatat la momentul respectiv", a explicat reprezentantul ISU Sibiu.
Sursa: agerpres.ro
Citeşte şi: