Antena Căutare

Dezinteresul directorilor si al angajatilor din spitalele de stat umple conturile laboratoarelor private

Angajatii statului nu stiu cum sa faca... sa mai piarda bani! Desi de la portarul din spital, pana la Ministrul Sanatatii, toata lumea se plange de lipsa fondurilor, clinicile de stat Nu fac analize pe bani. Desi, legea le permite asta. Prefera sa trimita pacientii la privat. .

Oricat au incercat reporterii Observator sa dea bani statului pentru doua analize banale, asistenta nu le-a oferit nici o solutie. Toate investigatiile platite par sa se indrepte doar spre particulari.

“Va trimit undeva sa platiti sumarul de urina 12 sau 15 lei. Mai mult nu e!”, le spune, amabila, o asistenta. La privat, caci altfel “nu avem cum”!

“Daca nu avem bilet de trimitere si dorim noi sa ne facem niste analize atunci le platim direct la furnizorul la care ne adresam. La orice laborator de analize, la orice medic sau policlinica”, explica purtatorul de cuvant al Casei de Asigurari de Sanatate Bucuresti, Cristina Calinoiu.

Cu alte cuvinte, legea da posibilitatea managerilor de spitale si clinici de stat sa ia bani pentru analize. Dar, teoria nu se aplica. In practica, directorii ori nu sunt interesati sa aduca bani la stat, ori au unele aranjamente cu privatii, care au laboratoare chiar in incinta spitalelor.

Cu alte cuvinte, acolo unde spitalul de stat are laborator, angajatii prefera sa nu-si bata capul completind fisele pacientilor, asa ca-i refuza. Sunt, insa, si manageri de spitale care au inteles ca pentru a avea conditii si dotari de ultima generatie pot trece peste birocratie si fac analize la oricine, oricand.

In medie, numai in Bucuresti, statul plateste lunar 11 milioane de lei pentru analize, adica un sfert de milion de euro. O parte din acesti bani ar putea fi recuperati de la cei care vor sa faca investigatiile cu plata, dar pentru bugetul statului nimeni nu-si bate capul.

Imagini socante! Doi soferi s-au luat la bataie intr-o intersectie din Bucuresti... Un transilvanean salveaza caii dusi la abator si ii dreseaza pentru echitatie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x