Antena Căutare

Dinel Staicu scapa de 7 ani de inchisoare. Sentinta in dosarul BIR a fost anulata

Instanta Curtii de Apel Bucuresti a decis anularea definitiva si irevocabila a sentintei lui Dinel Staicu. Fostul presedinte al SIF Oltenia fost condamnat la sapte ani de inchisoare cu executare, pentru prejudicierea defunctei Banci Internationale a Religiilor.

Dinel Staicu este cercetat si in dosarul privind prejudicierea companiei Transgaz. In prezent, omul de afaceri se afla in arest, la Penitenciarul Rahova.

Curtea de Apel Bucuresti a decis definitiv, la 4 aprilie 2011, condamnarea omului de afaceri Dinel Staicu la sapte ani de inchisoare cu executare, pentru complicitate la abuz in serviciu, in dosarul privind falimentarea Bancii Internationale a Religiilor (BIR).

Instanta a admis recursurile celor patru persoane inculpate si a hotarat ca omul de afaceri Dinel Staicu va executa sapte ani de inchisoare pentru complicitate la abuz in serviciu.

Totodata, Ion Popescu, fostul director al BIR, a fost condamnat la sapte ani de inchisoare cu executare pentru abuz in serviciu, iar fostul functionar Radian Raceala a primit cinci ani de inchisoare cu executare, in timp ce fosta functionara Viorica Dutu a fost condamnata la patru ani de inchisoare cu suspendare sub supraveghere pe un termen de incercare de noua ani.

Cei patru au fost trimisi in judecata de procurorii DNA in noiembrie 2006. Potrivit DNA, in perioada iulie 1999-februarie 2000, Ion Popescu, Radian Raceala si Viorica Dutu au aprobat, cu incalcarea normelor bancare, cesiuni de creanta in valoare de 106.786.123.000 de lei vechi si credite in valoare de 80.535.611.000 de lei vechi catre unsprezece societati comerciale controlate de Dinel Staicu. Cesiunile de creanta au fost efectuate cu incalcarea principiului prudentialitatii bancare, fiind acordate unor societati nou-infiintate, in conditii favorabile cesionarilor, relateaza Agerpres.

Dinel Staicu a solicitat si a obtinut incheierea conventiilor de cesiune de creanta si a contractelor de credit cu incalcarea dispozitiilor legale si a folosit sumele de bani astfel obtinute in interesul altor societati pe care le controla. O parte din banii obtinuti de la BIR sub forma de imprumuturi, aproximativ 40 de miliarde de lei vechi, au fost folositi de inculpat la cumpararea unor actiuni de la SIF Oltenia, prin intermediul unor societati pe care le controla.

Valoarea mare a contractelor incheiate contrar dispozitiilor legale, modalitatea in care au fost aprobate imprumuturile, folosirea sumelor de bani obtinute in interesul altor societati, creditele care depaseau cu mult valoarea fondurilor proprii ale bancii au reprezentat modalitati prin care Dinel Staicu i-a ajutat pe functionarii bancii sa comita infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor.

Procurorii sustin ca prejudiciul cauzat bancii este de 187.321.734.408 lei vechi la nivelul anului 2000.

Compania de gaz din Sighetu Marmatiei, urmarita penal... Traficul aerian, afectat de ceata. Mai multe curse au intarzieri de pana la cinci ore...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x