Antena Căutare

Directorul "Doi si-un sfert": "Nu stiu daca avem informatori in presa"

Directia Generala de Informatii si Protectie Interna din Ministerul Administratiei si Internelor este, legal, "buzunarul" in care intra informatiile despre coruptia si vulnerabilitatile Politiei. Inconjurata inca de la infiintare de mister, demonizata de presa si politicieni, fosta UM 0215 ("alintata" de comentatori "Doi si-un sfert") este banuita ca ar fi depozitul celor mai spectaculoase secrete despre politicienii si sefii Politiei din Romania, acuzati din 1990 si pana in zilele noastre de "fraternizare" cu infractorii. Chestorul Stefan Pop, actualul director al institutiei, sustine insa ca toate acestea sunt legende urbane. Chiar si el recunoaste insa ca deasupra Directiei plutesc numeroase intrebari la care nici macar cei care o conduc nu pot raspunde.

Jurnalul National: O sa va rog sa explicati care este segmentul de securitate nationala care intra in atributiile DGIPI.


Stefan Pop:
Aceasta Directie nu este un serviciu secret, este un serviciu de informatii, care culege informatii in vederea identificarii, prevenirii si combaterii fenomenului infractional in scopul asigurarii unui climat de liniste si ordine publica.

O alta atributiune este implementarea in spatiul ministerului a standardelor legale privind protectia informatiilor clasificate ale UE si NATO. Noi coordonam si controlam modul de aplicare a acestora. Deci in Ministerul de Interne, un minister in care se lucreaza cu informatii, aceste informatii sunt clasificate.

Noi asiguram, practic, controlul si bunul mers in culegerea si valorificarea informatiilor, evitandu-se scurgerea informatiilor clasificate. In ultimul rand, participam la proiectele legate de realizarea Comunitatii Nationale de Informatii in sistemul national pentru prevenirea si combaterea terorismului, in limitele competentelor. Ne ocupam, de fapt, de actiuni conexe terorismului.
Articolul continuă după reclamă


Ce inseamna aceste fapte conexe?


Adica intram in sfera crimei organizate, a celorlalte infractiuni judiciare care pot contribui sau care pot degenera in fapte de terorism. Crima organizata sustine terorismul, adica crima pura care poate duce la dezvoltarea terorismului. Cel mai important obiectiv al directiei noastre il constituie cunoasterea riscurilor, amenintarilor si vulnerabilitatilor pe spatiul de competenta al ministerului, pentru a contribui la pastrarea unui stat democratic.


Atunci cand vorbim despre democratie, vorbim de obicei si despre transparenta. DGIPI, in istoricul sau, a fost una dintre institutiile cele mai "discrete" in comunicarea publica. Au iesit foarte putine interviuri sau declaratii de presa de la nivelul conducerii acestei directii. De ce?

Eu va spun cum vad eu strategia acestei institutii pentru viitor. Inca o data va spun: noi nu suntem un serviciu secret. Suntem un serviciu de informatii care asiguram suportul informativ si logistic pentru celelalte structuri de aparare a legii din cadrul sistemului de aparare nationala. Deci, noi nu avem de ce sa fim o structura inchisa.

Nu sunteti un serviciu secret, dar oricum intr-un sistem democratic notiunea de serviciu secret e ciudata. Vorbim despre servicii de informatii, controlabile teoretic prin mecanisme democratice.


Noi suntem toti politisti, nu suntem spioni sau altceva. Toti avem uniforma. Avem ca scop apararea ordinii si linistii publice, noi suntem o particica si asiguram suportul informativ pentru asta catre celelalte structuri.


In actul de comunicare publica, acei comentatori care se considera mai putin avizati se refera la DGIPI ca la un "mic SRI". Aceia care se considera mai avizati vorbesc despre institutia dumneavoastra ca despre "mai-marele SRI".

In functie de gradul de cunoastere. Atunci cand cunosti atributiile unei institutii, atunci cand stii cu ce se ocupa ea, automat poti sa o percepi intr-un fel sau altul. Apropo de secretizare si netransparenta, avem un site pe care avem toate atributiile si activitatea noastra.


Cadrul legal este public, dar activitatea curenta e opaca.

In momentul in care lucrezi cu informatia, pana la momentul in care realizezi materialul informativ, nu poti sa faci aceasta informatie publica, pentru ca s-ar deconspira toata activitatea informativa. In momentul in care ai un dosar, pana in momentul in care ajunge in instanta, deci s-a realizat si probat materialul informativ si s-a stabilit o acuzatie privind incalcarea normei legale, nu se poate face public. Dupa aceea, da.


Se vorbeste despre DGIPI ca despre un stapan al interceptarilor si al politiei politice din Romania. SRI ne-a dezvaluit ca anul trecut a avut aprobate in instanta 2.000 de mandate de interceptare. DGIPI cate a avut?

N-as putea sa va dau o cifra, dar nu e vorba decat despre actele executate dupa ce au fost transmise documente de la instanta si atata tot. DGIPI nu face politie politica. Iar de interceptat telefoane, noi nu avem posibilitatea de a intercepta telefoane.

Vezi cum a comentat Mircea Badea declaratiile chestorul ui Stefan Pop!



Citeste tot articolul pe jurnalul.ro!

Foto: Jurnalul

Explozie la poligonul de la Cincu: Trei morti si mai multi raniti... Pentru cine se da balul "Mita la Interne"?...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 21 noiembrie 2024. Corina a câștigat suma de 7500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 21 noiembrie 2024. Corina a câștigat suma de 7500 de lei Joi, 21.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x