Antena Căutare

Divorț la notar - cum să divorțezi rapid și ieftin

Dacă te-ai hotărât să divorțezi și vrei să faci asta cât mai repede și cu o cheltuială cât mai mică, poți apela la serviciile unui notar. Nu e nevoie să ajungi neapărat în fața instanței de judecată, ci poți utiliza această cale mai simplă, reglementată atât de Codul Civil, cât și de Legea Notarilor. Pentru a putea face asta ai nevoie să respecți câteva criterii. Care sunt acestea și ce presupune concret un divorț îți vom spune în ceea ce urmează.

Dacă te-ai hotărât să divorțezi și vrei să faci asta cât mai repede și cu o cheltuială cât mai mică, poți apela la serviciile unui notar. Nu e nevoie să ajungi neapărat în fața instanței de judecată, ci poți utiliza această cale mai simplă, reglementată atât de Codul Civil, cât și de Legea Notarilor. Pentru a putea face asta ai nevoie să respecți câteva criterii. Care sunt acestea și ce presupune concret un divorț îți vom spune în ceea ce urmează.

Ambii parteneri vor depune o cerere de divorț la biroul notarial la care au ales să pună capăt căsătoriei. Desfacerea căsătoriei este reglementată de Codul Civil și poate avea loc în situațiile de mai jos:

Prin acordul comun al soților sau la cererea unuia dintre soți și acceptarea celeilalte persoane implicate;

Dacă din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soți sunt grav afectate, iar continuarea căsătoriei nu mai este posibilă sub nicio formă;

Articolul continuă după reclamă

La cererea unuia dintre soți, când a existat o separare între parteneri mai mare de doi ani;

La cererea unuia dintre soți, în cazul în care cererea este depusă de persoana care are o stare de sănătate ce nu mai permite continuarea căsătoriei.

În prima situație prezentată, când ambii soți sunt de acord să fie desfăcută căsătoria, atunci acest lucru va putea fi posibil printr-o simplă vizită la un notar public, procedurile fiind reglementate în Codul Civil, la articolele 375-378. Dacă vrei să divorțezi la notar și nu știi unde poți găsi un birou autorizat, am pregătit pentru tine lista cu toți notarii din București și Ilfov.

Condițiile prin care poți divorța la notar

Una din principalele condiții pentru a putea divorța rapid, la notar, este ca cei doi parteneri să nu aibă minori în creștere. „Dacă soții sunt de acord cu divorțul și nu au copii minori, născuți din căsătorie, din afara căsătoriei sau adoptați, ofițerul de stare civilă ori notarul public de la locul căsătoriei sau al ultimei locuințe comune a soților poate constata desfacerea căsătoriei prin acordul soților, eliberându-se un certificat de divorț, conform legii”, este menționat în actul normativ citat mai sus.

Ce presupune cererea de divorț la notar?

Procedura administrativă presupune adresarea cererii personale sau printr-un mandatar care are procură specială autentică la un cabinet notarial de pe raza domiciliului comun al soților sau la ofițerul de stare civilă de la locul încheierii căsătoriei. Ambii soți trebuie să fie de acord cu toate aspectele care privesc desfacerea căsătoriei. Acestea sunt:

Numele de familie pe care fiecare dintre ei urmează să îl poarte după pronunțarea divorțului;

Exercitarea autorității părintești de către ambii părinți;

Stabilirea locuinței copiilor după divorț;

Modalitatea de păstrare a legăturii personale dintre părintele separat și copii;

Stabilirea contribuției părinților la cheltuielile de creștere și educație a copiilor.

Cine rămâne cu casa în urma unui divorț?

Ultima locuință în care au conviețuit soții este considerată locuința comună, care, în urma divorțului, va trebui adjudecată de către unul dintre partenerii care doresc desfacerea căsătoriei. Fiecare dintre cei doi soți va da o declarație pe propria răspundere din care să rezulte care a fost ultima locuință a acestora. Partajul acesteia se poate face atât după desfacerea căsătoriei, cât și în timpul în care cei doi soți sunt încă împreună. Partajul nu este obligatoriu, pentru că fiecare dintre soți poate păstra, de comun acord, bunurile dovedite individual, ori aceștia le pot vinde sau dona împreună ori separat. Astfel, ei pot cădea de acord asupra prețului de vânzare a apartamentului sau a casei pe care o dețin împreună, dar pe care și-au propus să o înstrăineze. Partajul este scutit de impozit.

Cât costă un divorț la notar?

Costurile unui divorț pe cale notarială pot varia, în funcție de onorariul notarului, dar cele mai multe cabinete notariale folosesc Normele privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici, care au stabilit tariful de divorț la 500 lei.

În cazul în care soții se împacă până la declararea anulării căsătoriei, ori intervine o altă cauză de respingere a divorțului, soților nu li se restituie onorariul.

sursa foto: https://www.shutterstock.com/download/confirm/1043592691?src=4Hl7cZUAgqJVve2pcNhw9Q-1-2&size=medium_jpgAPA

Accident de muncă MORTAL! Un bărbat din Sălaj a murit după ce un mal de pământ s-a prăbușit peste el.... Update. O nouă tragedie aviatică! Un AVION MILITAR s-a prăbuşit în judeţul Bacău. Primele informaţii: Cei aflaţi la bord...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Iamina și Camelia au ajuns aproape la final! Ce sumă au câștigat
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Iamina și Camelia au ajuns aproape la final! Ce sumă au câștigat Luni, 04.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x