Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat miercuri că în următoarea şedinţă a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) va propune spre dezbatere un proiect de hotărâre prin care donatorii de sânge să primească, pe lângă beneficiile oferite de Guvern, tichete de masă în valoare de 150 de lei din partea municipalităţii, precum şi acces gratuit la evenimentele culturale şi educative organizate de primărie sau la care primăria este partener.
"În prezent, un donator de sânge primeşte din partea Guvernului tichete de masă în valoare de 63 de lei, o zi liberă şi transport gratuit. Primăria Capitalei vine să suplimenteze acest pachet de stimulet pentru donatori, iar în prima şedinţă de Consiliu General, ca primar voi propune iniţiativa ca toţi cei care donează să primească un plus de 150 de lei în tichete de masă. De asemenea, posibilitatea de a participa în baza cardului de donator la evenimentele educative şi culturale ale Capitalei sau acolo unde primăria este partener”, a anunţat Firea la lansarea campaniei "O picătură de sânge poate salva o viaţă”, organizată de Primăria Capitalei prin Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) şi Centrul de Tineret al Municipiului Bucureşti.
Doina Goşa, directorul Centrului de Transfuzie Bucureşti, a precizat că vara numărul donatorilor de sânge scade considerabil, astfel că există riscul să nu mai poată fi asigurate urgenţele în spitale.
"De obicei, în perioada de vară, numărul donatorilor de sânge este mai mic decât în celelalte luni. Anul acesta ne-am confruntat cu această caniculă care s-a prelungit foarte mult, disconfortul termic fiind foarte ridicat. Săptămâna trecută aveam o scădere de aproape 50 la sută a numărului de unităţi de sânge colectate şi eram puşi în situaţia în care să nu mai putem asigura urgenţele în spitale”, a afirmat Doina Goşa.
La finalul evenimentului, mai mulţi voluntari de la Centrul de Tineret şi de la ASSMB au plecat cu un autobuz pus la dispoziţie de RATB pentru a dona sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină. Potrivit primarului general, urmează ca joi să doneze angajaţi de la RADET, iar vineri, de la RATB.
"În afară de cetăţenii care lucrează în Primăria Capitalei sau în subordonatele primăriei, mi-aş dori ca din ce în ce mai mulţi bucureşteni să facă acest pas”, a subliniat Firea.
Condiţii de admisibilitate la donarea de sânge
Donatorul de sânge este orice cetăţean român cu domiciliul în România sau orice cetăţean al Uniunii Europene care are reşedinţa în România, în deplină stare de sănătate, care se supune regulilor prelevării de sânge total şi componente sanguine de origine umană.
Pentru a deveni donator de sânge trebuie să îndepliniţi următoarele condiţii:
- vârstă cuprinsă în intervalul 18-60 ani
- greutate peste 50Kg
- puls regulat, 60 -100 bătăi/minut.
- tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg
- să nu fii suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale
- femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lauzie, în perioada menstruală
- să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării
- să nu fii sub tratament pentru diferite afecţiuni: hipertensiune,boli de inima,boli renale,boli psihice,boli hepatice,boli endocrine
Donatorii nu trebuie să aibă sau să fi avut următoarele boli:
- hepatită (de orice tip)
- TBC
- sifilis
- malarie
- epilepsie şi alte boli neurologice
- boli psihice
- bruceloză
- ulcer
- diabet zaharat
- boli de inima
- boli de piele: psoriazis, vitiligo
- miopie forţe peste (-) 6 dioptrii
- cancer