- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
La doar o săptămână de zile după ce mii de tone de cartofi din Egipt au fost descoperite contaminate, inspectorii Autorătăţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVA) au depistat, într-un depozit din judeţul Ilfov, aproape 20 de tone de dovlecei infestate cu reziduuri de pesticide.
Conform News.ro, dovleceii proveneau din Turcia şi s-a înregistrat depăşirea limitei maxime admise pentru substanţa Metalaxil-M. Nicio cantitate din acest produs nu a ajuns în consum.
ANSVSA a anunţat, luni, că săptămâna trecută, cu prilejul controalelor pentru depistarea reziduurilor de pesticide, inspectorii Autorităţii au prelevat probe din legume şi fructe provenite din ţări terţe, dintr-un depozit din judeţul Ilfov.
”Pentru probele prelevate dintr-un transport de dovlecei provenit din Turcia, analizele de laborator au pus în evidenţă o depăşirea a limitei maxime admise pentru substanţa Metalaxil-M”, anunţă ANSVSA.
Reprezentanţii Autorităţii anunţă că întregul lot de 19.644 de kg de dovlecei a fost distrus prin incinerare (în data de 13.04.2018).
Nicio cantitate din acest produs nu a ajuns în consum.
”Verificările cu această tematică se realizează în posturile de inspecţie la frontieră şi în punctele finale de import, vizează determinarea prezenţei şi a încadrării în limitele admise ale reziduurilor de pesticide din fructele şi legumele provenite din import”, mai anunţă ANSVSA.
Metalaxilul este o substanţă folosită ca fungicid, utilizată pentru combaterea manei la diferite tipuri de legume şi fructe. Are, în general, o toxicitate acută scăzută, putând avea efect alergic pentru ochi şi piele.
Peste o mie de tone de cartofi din Egipt, care au fost oprite în portul Constanța, vor fi trimise înapoi în Africa. Autorităţile au descoperit că marfa este contaminată cu o bacterie foarte periculoasă care afectează culturile. Marfa va fi distrusă la destinaţie.