Schimbarea brusca de atitudine a survenit in doar doi ani, care coincid, in mare parte, cu perioada de guvernare a echipei Emil Boc - Traian Basescu, sub „obladuirea" Fondului Monetar International.
Culmea, studiul care demonstreaza schimbarea radicala a sentimentului de incredere a romanilor a fost elaborat chiar de FMI.
Potrivit acestuia, daca in septembrie 2008 din sapte state analizate Romania avea cel mai ridicat indice al increderii consumatorilor, pana in august 2010 situatia s-a rasturnat. Studiul a cuprins Polonia, Ungaria, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania si Romania, tara noastra inregistrand cea mai severa scadere a increderii consumatorilor, fiind de altfel si singura dintre cele analizate in care a disparut optimismul.
In privinta increderii in perspectivele financiare pentru urmatorul an, romanii au devenit cei mai pesimisti est-europeni, desi acum doi ani, cand s-a facut studiul anterior, erau in topul optimistilor, alaturi de polonezi.
Pe de alta parte, Romania va avea, potrivit estimarilor FMI, a doua cea mai puternica recesiune din UE in acest an, de 1,9%, dupa Grecia, unde economia va scadea cu 4%. In plus, Produsul Intern Brut al tarii noastre ar urma sa urce anul viitor cu 1,5%, cea mai slaba revenire dintre statele membre UE din Europa Centrala si de Est.
Romanii sunt cei mai pesimisti si in privinta somajului in urmatoarele 12 luni, desi in urma cu doi ani pierderea locului de munca era una dintre cele mai mici temeri ale lor.
Culmea, FMI are si o explicatie in privinta acestor schimbari de atitudine: tarile europene cu cele mai adanci recesiuni sunt acelea care au suferit nu numai o scadere a exporturilor, ci si prabusirea cererii interne ca urmare a incheierii bruste a „boomului" alimentat de credit din perioada perceputa ca fiind de prosperitate, fara insa sa faca nicio mentiune in privinta politicilor de austeritate impuse chiar de Fond.
FMI crede ca aceste state vor trece si prin cele mai lente procese de relansare economica, in timp ce tarile unde recesiunea a fost mai blanda au cele mai puternice reveniri - de altfel, o concluzie extrem de logica, pentru care chiar nu era necesara elaborarea unui studiu.
In plus, FMI avertizeaza ca Romania va continua sa constate un nivel „subminat" al consumului, determinat de situatia dificila de pe piata muncii, increderea scazuta a populatiei si „distrugerea bunastarii consumatorilor".
Sursa: Financiarul
Gigi Becali ar putea sa piarda ferma din Mogosoaia... UPDATE! Adi Minune si Florin Salam, invinuiti intr-un dosar de tentativa de omor...