Antena Căutare

Eminescu, interzis in Miercurea Ciuc

Extremistii din Garda Secuiasca au declarat razboi strazii ce poarta numele poetului

In dupa-amiaza zilei de 26 ianuarie, la doar cateva zile dupa aniversarea nasterii marelui poet roman, Mihai Eminescu, membrii fondatori ai Asociatiei de Cultura si Traditii Garda Secuiasca, Csibi Barna si Csiszer Lóránt, au organizat o „Actiune literara" in Miercurea Ciuc. Scopul nu era insa, dupa cum ne-am astepta, de a aduce un omagiu amintirii poetului, ci, dimpotriva, avea menirea de a defaima numele lui Eminescu, de a convinge cetatenii urbei ca acesta nu merita ca o strada din Miercurea Ciuc sa-i poarta numele. Csibi Barna purta in mana portretul lui Eminescu, cu semnul „Interzis", iar sub portret aparea inscriptia „Nu la insultarea hunilor!".

Csibi Barna: afara cu denigratorul hunilor din oras! In 17 ianuarie a.c. a fost inregistrat, la Registratura Primariei Miercurea Ciuc, un document care purta antetul Székely Gárda Kulturalis és Hagyománysrzs Egyesület (Asociatia de Cultura si Traditii Garda Secuiasca), cu numarul 464. Semnatarii, Csibi Barna si Csiszer Lóránt, in calitate de „membri fondatori" ai asociatiei, solicitau acordul Primariei pentru organizarea, in 20 ianuarie, in centrul municipiului Miercurea Ciuc, o „actiune de informare literara", privind activitatea poetului Mihai Eminescu. In adresa inaintata Primariei (postata pe blogul personal al lui Csibi Barna) este mentionat ca „(...) vor fi prezentate prin recitaluri si prin reproductii pe afise, cat si prin proiector, opere apartinand poetului amintit, atat in limba romana, cat si in traduere maghiara, respectiv se vor distribui fluturase".

Actiunea Garzii, intitulata „Eminescu - publicistul", avea menirea de a convinge cetatenii urbei despre faptul ca poetul roman nu a avut nici o legatura cu orasul Miercurea Ciuc, ba, mai mult, el „a jignit in mod foarte profund atat natiunea, limba, cultura maghiara, cat si legislatia, stiinta si politica economica ale poporului maghiar", in consecinta, nu merita ca o strada din municipiu sa-i poarta numele.

Cu cateva zile mai tarziu, cei doi semnatari au revenit cu o alta solicitare catre Primaria urbei, de aceasta data, in nume propriu. Noul document a fost inregistrat cu numarul „ad. 464". Prin acest document, cei doi instiintau institutia ca „dorim sa modificam data si ora de incepere a actiunii literare din declararea prealabila pusa sub numarul de inregistrare 464/2011.01.17. Noua data va fi 26.01.2011, de la ora 17:00.
Actiunea literara se va desfasura conform celor scrise in declararea prealabila originala si se va desfasura intre orele 17:00-18:00". Prin Dispozitia nr. 23 din 24 ianuarie, primarul Ráduly Róbert Kálmán a dispus „Interzicerea organizarii adunarii publice, solicitata de Asociatia Székely Gárda Kulturalis és Hagyománysrzs Egyesület pentru data de 26.01.2011, ora 17:00, pe motivul incalcarii prevederilor art. 9 alin. a) din Legea nr. 60/1991 privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice, cu modificarile ulterioare".

Articolul si alineatul invocate din Legea nr. 60/1991 privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice prevad ca „Sunt interzise adunarile publice prin care se urmareste: a) propagarea ideilor totalitare de natura fascista, comunista, rasista, sovina sau ale oricaror organizatii terorist-diversioniste".

Ce masuri se impun fata de extremistii maghiari de la Miercurea Ciuc, care au defaimat numele poetului Mihai Eminescu? Spune-ti parerea aici!

Citeste articolul integral pe jurnalul.ro

Foto: Jurnalul National

Saracia le impinge pe mame sa vanda laptele matern pe internet... Procesul de recalculare a pensiilor militare, prelungit pana in decembrie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x