Antena Căutare

Pericol! România va pierde 30% din populația actuală.Europa de Est riscă o criză demografică de proporții

Europa de Est va suferi o criză demografică de proporții până în 2050, conform expertului Tim Judah. Populația României va scădea cu 30%, iar Croația va deveni doar o țară săracă populată de vârstnici. Motivele migrării în masă de pe teritoriul Balcanic.

Criza demografică a Europei de Est

Într-un articol recent, jurnalistul și analistul expert pe teritoriul Balcanic, Tim Judah, a atras atenția asupra unor proiecții demografice îngrijorătoare. Până în 2050, cu 22% mai puțini locuitori, Croația va deveni o țară săracă populată de vârstnici, fără alte persoane care să îi poată îngriji, prezice acesta.

Deși nu este o consolare, Croația nu va fi singura aflată într-o situație neplăcută.Astăzi, mai mult de 20 de milioane de oameni sau aproximativ 4% din populația Europei provin de fapt din alte țări, iar numărul este într-o continuă creștere. În următoarele decenii Bulgaria va pierde 39% din populația sa, urmată apoi de România cu 30% și Polonia cu 15%. Dintre țările aflate înafara Europei, atât Bosnia și Hertzegovina, cât și Serbia, vor pierde aproape o treime, iar Albania 18%.

Conform The Irish Times, depopularea este departe de a fi un fenomen nou în aria balcanică, de la emigrarea în masă către Statele Unite ale Americii de la începutul secolului al XIX-lea până la lucrătorii străini, care în sute și sute de ani au părăsit Iugoslavia și Polonia pentru Germania și alte țări vestice în anii 1960 și 1970.

Articolul continuă după reclamă

În timp ce mulți dinte ei nu s-au întors, balanța era ținută în vremea aceea de rata ridicată a natalității. Acum, lucrurile s-au schimbat și din cauza războaielor din Iugoslavia de la sfârșitul anilor 1990, Croația a pierdut mai mult de 30,000 de locuitori, fie ca victime ale războiului, refugiați sau emigranți. În final, cel mai recent val de migrare către Vest a însemnat o scădere a populației sub patru milioane.

Touși, noul val intra-european de migrare este diferit de cele anterioare. Acum, pentru prima dată în istorie, această parte a Europei experimentează un 'real brain drain'/'adevărată scurgere de creiere'. Înainte, oamenii care-și părăseau țara erau muncitori necalificați, iar acum avem de-a face cu cele mai geniale minți; de la faimoșii instalatori polonezi care au speriat Franța acum câțiva ani, la electricieni, tehnicieni și vaști experți în IT.

Citește și: La fiecare minut, o persoană migrează aici! Țara a cărei populație a ajuns la un număr record, mai devreme cu un deceniu decât estimările specialiştilor

Nu mai puțin de 32% dintre acești cetățeni 'mobili' ai Uniunii Europene au diplome universitare.Un astfel de raport este fără precedent, iar între timp, România și Bulgaria rămânând fără medici specialiști și asistente.

O altă problemă este că tinerii din zilele noastre, atunci când pleacă, nu pleacă singuri, ci își iau familiie alături de ei: indicator clar al faptului că nu intenționează să se întoarcă. Până și motivele lor s-au schimbat: conform mai multor studii și chestionare, motivele plecării nu mai sunt exclusiv economice, dar și sociale: corupția, lipsa justiției și lipsa speranței pentru un viitor mai bun.

Patriotismul

Până acum, strategiile naționale dau greș din cauza guvernării naționaliste și a intereselor politicianiste susținute atât de Biserica Ortodoxă, cât și de cea Catolică, care fac apel la patriotismul oamenilor în loc să asigure nevoile primare care i-ar ține pe tinerii educați și familiile lor în țară.

În final, nu e atât de greu să ne dăm seama: oamenii ar sta dacă ar putea să prevadă un viitor bun pentru ei și copii lor.Dar acesta este ultimul lucru pe care Guvernul îl transmite.

În schimb, vorbele goale și promisiunile false hrănesc ruptura încrederii în forțele politice-care devine un alt motiv pentru a migra într-o altă țară.

Coronavirus în România? Președintele Klaus Iohannis, apel către întreaga țară: „Este esenţial!” - Video... Militarii de pe fregata “Mărăşeşti” au făcut un antrenament cu cei de pe un distrugător american, în Marea Neagră...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x