Antena Căutare

EXCLUSIV Reporterii Observator le-au oferit de munca cersetorilor, fara succes. Cu mana intinsa castiga 1.000 euro pe luna

La intins mana, nu la munca! Uite asa au schimbat cersetorii romani si proverbele. Cei mai multi dintre ei prefera sa stea cu mana intinsa la coltul strazii decat sa munceasca. Reporterii Observator au facut un experiment si au oferit de munca unor cersetori. Chiar daca suma pusa la bataie era consistenta, cei mai multi au refuzat oferta.

Mare dreptate avea regretatul Gheorghe Dinica, in filmul Filantropica: "Mana-ntinsa care nu spune o poveste, nu primeste pomana". Cersetorii nostri nu duc lipsa de povesti, asadar nici de bani. Cu mana intinsa fac bani usor. Mult mai usor decat sa munceasca. In fond, cersetoria a devenit o meserie.

Chiar daca i s-a oferit un loc de munca, omului i-ar fi venit mai usor sa creada ca a castigat marele premiu la Loto, fara sa-si ia bilet, decat asa ceva. Pare, mai degraba, enervat ca reporterii Observator ii rapesc din timpul pentru cersit.

Cei care n-au curajul sa refuze banii munciti asa brutal, ii supun unui interogatoriu. Cu toate acestea, raspunsul final e un NU categoric. O zi de cersit pare mult mai profitabila decat sa strangi moloz cateva ceasuri. Mana intinsa nu cere asa mult efort si nici nu da dureri de spate.

"O speculare a rezidurilor de mila crestina si a rezidurilor de spirit comunitar care face ca cersetorii sa fie unii dintre cei mai bine platiti oameni obisnuiti cu sume in jur de o mie de euro pe luna, venituri garantate", spune Ana Bulai, sociolog.

Sunt sume mari castigate foarte usor. Specialistii spun insa ca cersetoria nu este insa pentru toata lumea. Ai nevoie de talent nativ si mai ales de scoala. "Cersitul este o arta, ea s-a dezvoltat in Romania inca din anii 90. Exista adevarate scoli de cersit, multe din ele la periferia Bucurestiului. Studiile au aratat ca, spre exemplu, in sectorul 6 parcurile in care se strang masinile colectate sunt totodata si scoli de cersit", explica in continuare sociologul Ana Bulai.

Iar cei mai buni absolventi ai acestor scoli nu-si mai pierd timpul prin Romania. Au plecat in strainatate, unde castigurile sunt mult mai mari. La noi au mai ramas si cersetori care nu s-ar da in laturi de la munca cinstita. E drept, doar cei mai varstnici se inscriu pe lista.

Rezultatul experimentului Observator confirma dezvaluirile repetate ale politistilor care sustin ca NU saracia este in spatele cersetorilor, ci retele organizate care fac averi fabuloase din mila trecatorilor.

sursa foto: bikinhlup.com

Terorismul, la granita Romaniei. Tara noastra a fost supusa, de curand, unui atac cibernetic fara precedent... Salariul minim va creste de la 700 la 800 de lei. Pensiile vor fi si ele majorate de luna viitoare...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Exclusiv Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x