Virusul West Nile a fost confirmat în cazul unui bărbat în vârstă de 75 de ani din municipiul Bacău, el fiind tratat în secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă şi externat la începutul acestei săptămâni.
„Este vorba despre o confirmare abia la primul test. Sunt aşteptate rezultatele la cel de-al doilea test. Este vorba despre un pacient în vârstă de 75 de ani, care a contactat virusul în urma unor înţepături de ţânţari. A primit îngrijiri medicale în secţia de Boli Infecţioase, iar evoluţia a fost favorabilă şi pacientul a fost externat", a declarat miercuri, pentru Agerpres, Mirela Romaneţ, purtătorul de cuvânt al unităţii medicale.
După confirmarea virusului West Nile, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vaslui a transmis adrese către toate cabinetele de medicină de familie, unităţile de primiri urgenţe, secţiile de Neurologie şi secţiile de Boli Infecţioase, prin care a solicitat monitorizarea persoanelor care prezintă simptome ale unor eventuale contaminări.
Totodată, reprezentanţii instituţiei au notificat Primăria municipiului Bacău, Centrul de Transfuzii, medicul de familie al pacientului la care s-a confirmat prezenţa virusului şi Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bacău.
Potrivit datelor transmise de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, până la această dată, în ţara noastră au fost înregistrate 12 cazuri de infecţie cu West Nile, în şapte judeţe şi în Bucureşti.
West Nile este un tip de virus răspândit de ţânţari. Adesea, oamenii trăiesc cu infecţia, dar nu ştiu că o au. În cazuri rare, West Nile conduce la o boală severă care afectează creierul sau măduva spinării, iar cei afectaţi pot avea convulsii sau pierderi de memorie. Persoanele de peste 50 de ani prezintă cel mai mare risc.