In timp ce taxele de scolarizare au crescut simtitor la universitatile de stat, iar studentii nu se mai inghesuie la inscrieri, la particular e din ce in ce mai ieftin si mai comod. Anul de criza 2010 a adus si o promovabilitate de numai 69,30% la Bacalaureat (cu 12,17 puncte procentuale sub cea din 2009 - 81,47%) si note foarte mici, scazand simtitor numarul can¬di¬da¬ti¬lor pe locurile scoase la concurs de universitati, mai ales acolo unde se ia in calcul media de la BAC. In plus, pe o piata a muncii care demonstreaza in ultimul timp ca invatamantul universitar nu s-a adaptat cerintelor, de ce ar fi dispus cineva sa plateasca o taxa de scolarizare de 10.000 de lei la stat, cat timp exista universitati particulare unde anul de scolarizare costa numai 850 de lei?
Cea mai mare taxa in domeniu este la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) din Cluj-Napoca, unde studentii platesc 8.100 de lei pentru un an de studiu la nivel de licenta, iar la Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu-Mures, taxa ajunge la 8.000 de lei pe an.
Pentru universitatile de Medicina si Farmacie din Bucuresti, Iasi si Timisoara, taxa este de 6.000 de lei pe an. Cea mai mare taxa de studiu din tara este la Universitatea de Vest din Timisoara, ajungand la 10.000 de lei pentru un an de studiu la Interpretare muzicala sau Artele spectacolului.
Tot articolul, in Jurnalul National
Ziua Aviatiei Romane, trafic restrictionat in zona monumentului Aviatorilor...
Ploi torentiale si vijelii in estul si sud-estul tarii...