Focar de MENINGITĂ EXTINS în România! Principalele cauze și simptome ale bolii. Cum se transmite

Cinci cazuri de meningită au fost confirmate în România, la o grădiniță din Suceava, după ce focarul de infecție s-a extins.  

Cinci cazuri de meningită au fost confirmate în România, la o grădiniță din Suceava, după ce focarul de infecție s-a extins.

Cinci copii sunt bolnavi de meningită la o grădiniță din Suceava, după ce focarul de infecție s-a extins. În urmă cu trei zile, se îmbolnăviseră trei copii. Direcția de Sănătate Publică a organizat dezinsecția în Grădinița „Prichindelul”, joi, potrivit libertatea.ro.

Diagnosticul a fost confirmat inițial pentru trei copii, iar recent pentru alți doi micuți. Ancheta epidemiologică este în plină desfășurare. Toți copiii afectați de virus au fost internați la Spitalul din Suceava.

Grădinița „Prichindelu„' a fost închisă, iar luni vor fi recoltate noi probe din incinta unității. În funcție de rezultatele de laborator se va lua o decizie cu privire la redeschiderea unității.

„Conform rezultatelor parțiale ale analizelor lucrate de Centrul Regional de Sănătate Publica Iași, cauza îmbolnăvirilor este reprezentata de un enterovirus Coxsackie, același care a provocat și epidemia de meningită acută virală din anul 2012”, a precizat directorul executiv al DSP Suceava, dr. Cătălina Zorescu.

Ce este meningita

Meningita (virală ori bacteriană) reprezintă inflamarea meningelor - membranele care acoperă creierul şi coloana vertebrală, şi este cauzată frecvent de o bacterie sau un virus. Infecţiile apar mai ales în rândul copiilor, adolescenţilor sau tinerilor. Totuși, riscul există şi pentru persoanele cu un sistem imunitar slăbit și pentru vârstnici.

Meningita virală

Meningita virală este cea mai des întâlnită, aceasta putând fi transmisă prin mâncare, apă şi obiecte contaminate.

Acest tip de meningită nu prezintă simptome grave. În cazurile severe, meningita virală poate duce la febră şi frisoane. Meningita virală afectează anual 80-92% din copiii mici şi sugari. Aceasta poate fi transmisă prin mâncare, apă şi obiecte contaminate.

Meningită bacteriană, mai rară, dar foarte periculoasă

Meningită bacteriană este cauzată de Neisseria meningitidis (meningococul) sau Streptococcus pneumoniae (pneumococul), bacterii localizate la nivelul gâtului şi la nivel nazal, fără a provoca afecţiuni. Însă, ele pot cauza meningită în cazul în care ajung în fluxul sanguin, iar prin intermediul acestuia, la nivelul lichidului cefalorahidian (LCR) sau la nivelul membranelor creierului (meninge).

Citește și
Dana Roba, schimbată total de când a renunțat la luminile reflectoarelor. S-a căsătorit și are doi copii
Dana Roba, schimbată total după ce a devenit cunoscută pentru scandalurile de la tv. Cum mai arată acum și cu ce se ocupă
Dana Roba, schimbată total după ce a devenit cunoscută pentru scandalurile de la tv. Cum mai arată acum și cu ce se ocupă
Omar Arnaout și logodnica lui, imagine romantică. Miruna este o tânără foarte frumoasă
Omar Arnaout și logodnica lui, Miruna, imaginea emoționantă de pe rețelele de socializare. Cum au apărut cei doi
Omar Arnaout și logodnica lui, Miruna, imaginea emoționantă de pe rețelele de socializare. Cum au apărut cei doi
colaj de imagini cu ionut cercel si petrica cercel
Prima declarație a lui Ionuț Cercel după ce l-a pierdut pe tatăl său, Petrică Cercel. Ce mesaj a postat
Prima declarație a lui Ionuț Cercel după ce l-a pierdut pe tatăl său, Petrică Cercel. Ce mesaj a postat
Mai multe articole

Streptococul de grup B şi Listeria monocytogenes sunt alte două bacterii ce pot cauza meningită. În cele mai multe cazuri, meningita cauzată de Streptococul de grup B a fost regăsită în rândul nou-născuţilor, numita meningita neonatală, iar cea cauzata de Listeria în rândul adulţilor în vârstă.

Meningita bacteriană este rară, însă foarte periculoasă şi poate fi transmisa prin intermediul secreţiilor nazale şi a salivei. Dacă nu este tratată, se poate ajunge la afecţiuni ale creierului sau chiar deces.

Totodată, meningita poate fi cauzată de anumite medicamente, însă astfel de cazuri sunt foarte rar întâlnite.

Meningita este o boală contagioasă iar germenii care au cauzat-o pot fi uşor trasnmişi de la o persoană la alta prin tuse, strănut sau chair sărut.

Principalele simptome ale meningitei

Între principalele simptome ale meningitei se numără: gât înțepenit și durere în zona cervicală, febră, dureri de cap, stări de vomă, somnolență, dureri musculare, frisoane și fotofobie.

În plus, în cazul copiilor pot apărea iritaţiile pe piele, refuzul de a mânca şi plânsetele atunci când sunt ţinuţi în braţe.

Deși nu toate tipurile de meningită pot fi prevenite prin vaccinare, vaccinarea este un mod eficient de profilaxie. Prin urmare, pentru a preveni îmbolnăvirea de meningită, este important ca părinţii să le ofere copiilor vaccinurile necesare pentru imunizare.

Tratamentul pentru meningită

Meningita virală poate fi tratată la domiciliu cu medicamente antiinflamatoare şi prin consum ridicat de lichide. Dacă este tratată corespunzător, această formă de meningită poate fi vindecată în mai puţin de două săptămâni.

Altfel stau lucrurile, însă, în privința meningitei bacteriene. Aceasta poate fi tratată cu antibiotice prescrise la recomandarea medicului, dar uneori poate fi necesară şi administrarea de medicamente pe bază de steroizi. Pacientul are nevoie de internare şi supraveghere permanentă pentru observarea evoluţiei bolii şi pentru a identifica efectele medicaţiei.

La apariția primelor simptome, este recomandată consultarea unui medic.

Orașe europene de vizitat în sezonul rece. Alege destinația favorită de acum
Iarna poate fi sau nu anotimpul tău preferat. Se pare că există orașe europene pe care e...
Horoscopul zilei de 16 octombrie 2021. Leii au parte de emoții puternice. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 16 octombrie 2021 spune că Leii au parte de emoții puternice și în...
Ultimele știri