Dragostea, respectul pentru tradiţii şi obiceiurile străbunilor sunt marcă înregistrată când vine vorba de o zonă plină de farmec cum este Maramureşul. Poate şi de aceea, curând în şcolile de acolo, folclorul ar putea deveni materie de studiu opţională.
De altfel, în destule localităţi din judeţ se înfiinţează pe bandă rulantă ansambluri de amatori de dansuri populare. Este primul lucru pe care-l observă un oaspete în această gură de rai numită Maramureş. Ceteraşii cântă, iar moroşenii joacă. E de când lumea obiceiul, dar nu îi încântă doar pe bătrânii locului, ci pe tineri. Sunt din ce în ce mai multe ansambluri în zonă. Şi în curând folclorul ar putea fi studiat în şcolile din judeţ.
Cei mai bucuroşi de perspectivă sunt chiar elevii, atraşi din ce în mai mult de vatră. Mai ales cei care au revenit acasă din străinătate și si-au dat seama că nu ştiu mare lucru despre originile lor.
Pentru toţi, iniţiativa introducerii folclorului ca materie opţională de studiu la clasele I-VIII ar fi o fericire. Nu puţini sunt moroşenii care, de dragul dansului popular, merg chiar și la vecini, în Satu Mare, ca să prindă rostul la hore și învîrtite.