Fostul sef al Autoritatii Nationale a Vamilor sustine ca Sorin Blejnar este "regina" caracatitei coruptiei". Mai mult, Marginean mentioneaza, in premiera, de existenta unui "rege" pe tabla de sah.
Mai multi angajati ai vamilor, inclusiv seful vamii Ploiesti, Cornel Costea, au declarat ca presedintele ANAF, Sorin Blejnar, ar fi beneficiarul final al mitei din vami.
Presedintele ANAF a negat ca ar avea vreo implicare in cazul coruptiei din vami.„Neg orice implicare a mea in asemenea fenomene de protectie in sistemul vamal romanesc. Nu sunt regina si nici nu cred ca exista o regina", a declarat seful ANAF.
CITESTE textul integral al scrisorii:
Stimate domnule redactor-sef,
Ma adresez dvs. in aceasta modalitate, prin a scrie o scrisoare al carei continut este unul de natura a atrage atentia celor care sunt interesati cat de cat de soarta Vamii Romane, deoarece cred ca numai asa se mai poate schimba ceva. Sau macar se poate incerca a se schimba. A trecut ceva vreme de la inlaturarea mea intempestiva de la conducerea Autoritatii Nationale a Vamilor, timp in care am putut sa reflectez asupra multor lucruri care s-au intamplat pe durata mandatului meu, dar si ulterior. Am luat decizia de a va scrie aceste randuri pentru ca am convingerea ca ele vor sta la baza unor investigatii si dezvaluiri care sa raspunda in primul rand la intrebarea "Cine este Regina?". Asta inseamna ca subiectul principal al acestei scrisori este S.B. (ca sa pastram "traditia" folosirii doar a initialelor numelui).
Despre S.B. am auzit prima data cand era comisar general adjunct la Gadra Financiara, dar era implicat si in diverse operatiuni frauduloase in vama. Mai precis, impreuna cu prietenul sau, deputatul PDL de Neamt M.R., controla evaziunea fiscala cu legume si fructe din judetul Ilfov, prin intermediul comisionarului vamal Pegasus. De asemenea, S.B. era cunoscut de atunci in sistem ca o persoana cu legaturi stranse cu benzinarii, lucru usor de demonstrat inclusiv prin faptul ca sotia sa a inceput, prin anul 2004, sa distribuie casete si CD-uri in benizinariile Lukoil sau prin prietenia ce il lega de atunci de patronii unor firme precum Euroil, Ana Oil sau Bulrom (Dan Parau).
In 2008, cand PDL a revenit la guvernare, prima functie de secretar de stat ceruta si obtinuta de PDL, chiar a doua zi dupa impartirea functiilor de ministri intre PDL si PSD, a fost cea de presedinte al ANAF. Dupa arondarea ei PDL, ea a fost ocupata instantaneu de S.B. Rapiditatea cu care aceasta functie a fost arondata si ocupata, practic cu mult inaintea celorlalte functii de secretar de stat (inclusiv cu doua luni inainte ca subsemnatul sa fi fost nominalizat la vama), arata importanta si urgenta venirii unei persoane care stie sa "produca" si care sa se poata organiza imediat in acest scop, caci orice zi insemna bani.
Odata ajuns in fruntea ANAF, S.B. a numit persoane care sa execute comenzile sale si sa colecteze bani in toate formele. Comportamentul sau de pe vremea pe cand era comisar la Garda Financiara specializat in protectia firmelor producatoare de uleiuri minerale accizabile s-a extins la nivel national, firme precum Dumimar, Texas Oil, M&D Sea Fares, Ecopetroleum, Romeco Navodari, Petrotur sau Oscar Downstreem inregistrand in anul 2009 profituri uriase ca urmare a acestui fapt.
Fiind un om cu experienta in domeniul protejarii evaziunii fiscale, S.B. nu lasa nimic la voia intamplarii. Astfel, prin fostul sau sef de cabinet (C.M.) verifica periodic atat pe baza de acte sau evidente electronice, cat si la fata locului, volumul tranzactiilor (cu containere, in Portul Constanta, cu tigari si alcool in magazinele duty-free sau cu uleiuri minerale la firmele mai sus enumerate si la multe altele ale caror nume nu le cunosc), astfel incat sa stie in orice moment intinderea operatiunilor frauduloase, pentru a putea calcula spaga in mod obiectiv, ca si procent.
Ca sa poata controla eficient intreg sistemul (fisc, vama, Garda Financiara), S.B. a centralizat in persoana lui toate atributiile tuturor celor trei institutii subordonate, lasandu-ma pe mine si pe Comisarul General al Garzii Financiare doar cu atributii decorative. In acest scop, S.B. a beneficiat de sprijinul si experienta directorului Directiei de Resurse Umane din ANV, G.S., care a fost ulterior si promovat de S.B. in functia de director general al Directiei Generale de Resurse Umane din ANAF, pozitie din care a gestionat pentru S.B. toate numirile temporare si concursurile din ANV, inclusiv spagile aferente. Pentru ca G.S. sa poata controla in integralitate numirile din ANV, atat din centrala, cat si din structurile teritoriale, a impus pe locul lasat vacant la Directia de Resurse Umane din ANV pe protejata si amanta sa, A.I. S.B. a reusit astfel sa faca din vama (si, cu siguranta, si din fisc si Garda Financiara) ceva ce disparuse o data cu Dinu Vama, respectiv crearea unui sistem piramidal de colectare, in care fiecare piesa de pe "tabla de sah" colecteaza si da mai departe superiorului sau ierarhic, avad ca punct final presedintele ANAF, adica omul care ar trebui sa lupte cu evaziunea si coruptia.
Vedeti, domnule Ciutacu, eu am ajuns urmarit penal pentru ca un vames a declarat ca spaga data pentru ocuparea unei functii de conducere intr-un birou vamal ar fi ajuns la mine. Oare cati functionari din fisc, vama si garda trebuie sa faca declaratii privitoare la traseul spagii pentru ca S.B. sa ajunga urmarit penal? Daca veti citi actele normative care reglementeaza organizarea si functioarea ANAF si ANV o sa vedeti ca eu nu aveam atributiuni nici macar pentru a numi sau demite un sofer din ANV. Toate atributiile de numire si revocare a sefilor de tura, sefilor de birou vamal, sefilor de directii judetene vamale sau de regionale vamale apartin sefului ANAF, iar centralizarea atributiunilor va continua, avand in vedere ca de luni de zile lucreaza la redactarea unei hotarari de guvern prin care sa se desfiinteze toate directiile suport ale ANV si Garzii Financiare, urmand ca acestea sa existe doar la nivelul ANAF si in directa subordonare a sefului acestei institutii. Neavand asadar atributii reale, eu fie semnam ca primarul, numirea venind fie "in plic", fie semnatura mea nu mai era ceruta nici macar formal, precum s-a intamplat in cazul numirii sefului Biroului Vamal Constanta-Sud Agigea (Liviu Durbac, un apropiat al fostului vames Eugen Bogatu, care inca se afla indirect la controlul vamii maritime, in prezent judecat in dosarul "UCM Resita", ca fost sef al Administratiei Portului Constanta) sau in cazul numirii sefului Biroului Vamal Stamora Moravita (Doru Dumitrasciuc, numit "la pachet" cu doi sefi de tura-colectori). In aceste conditii, cine credeti ca mi-ar fi dat mie vreun leu spaga cand singurul cuvant in orice astfel de numiri apartine S.B.? Cine m-ar fi bagat pe mine in seama cand toata autoritatea sefului vamilor a fost transferata, in fapt si in drept, catre presedintele ANAF? Oare de ce impotriva unora ca mine se incepe urmarirea penala la declaratia neverificata a unui singur vames, fara ca procurorul de caz sa aiba minima curiozitate sa vada cine este cel care detine controlul numirilor in vama si, deci, a spagilor aferente - doar citind actele normative privind organizarea si functionarea ANAF si ANV, iar in ceea ce priveste persoana lui S.B., parchetul si serviciile de informatii sa ramana oarbe, mute si surde?
Prin toata atitudinea lui, de cand a ajuns in fruntea ANAF, S.B. a lasat sa se inteleaga ca este protejat de la cel mai inalt nivel si, deci, imun la orice fel de rapoarte informationale negative sau dosare penale. In aceste conditii, subordonatii lui s-au impartit in doua tabere: cei care s-au retras in carapace, asteptand vremuri mai bune pentru a-si putea face meseria in mod profesionist si onest, si cei care au inteles ca acum e momentul sa profite de situatie pentru ca s-a dat liber la furat. Iar, odata deschis robinetul coruptiei in sistem piramidal, tendinta de largire a bazei piramidei devine o consecinta fireasca, pana cand fenomenul ajunge necontrolabil, asa cum se intampla in prezent. Plus ca, vorba aia, "pestele de la cap se impute" sau "cum e turcul si pistolul".
In ceea ce priveste persoana mea, ca parte a mecanismului ANV, este lesne de inteles ca, pentru a merge in sus pe firul coruptiei, dupa arestarile ce au avut loc, trebuiau sa pice si persoane cu functii de conducere, inclusiv demnitari precum subsemnatul, insa toti acestia nu sunt decat fie tapi ispasitori, fie simpli executanti, pioni pe tabla de sah si adunati de pe tot cuprinsul piramidei, mai putin de la varful ei. Autodefinindu-ma tap ispasitor, nu inteleg insa sa ma sustrag colaborarii cu organele de urmarire penala. Din contra, asa cum am mai spus, sunt dispus sa declar orice lucru despre care am cunostinta si care ar aduce lumina si dreptate in rezolvarea problemei coruptiei din vami. Pe langa informatiile expuse mai sus, inca una ar putea reprezenta un bun inceput de ancheta impotriva lui S.B.: celebrul libanez Said Baaklini, arestat in dosarul cu evaziune fiscala "UCM Resita", se afla in biroul lui S.B. cu doar cateva zile inainte de a fi dat in urmarire generala.
Stimate domnule redactor-sef, prin aceasta scrisoare doresc sa va arat cine se afla in varful piramidei coruptiei, evaziunii fiscale si contrabandei din ANV sau, altfel spus..., cine este Regina si imi doresc ca anchetele si dezvaluirile sa continue inclusiv plecand de la aceasta ascrisoare pentru ca, odata tavalugul pornit, sa nu mai poata fi oprit, indiferent ca sub el ajunge S.B., cu toate proptelele sale. Mai mult, prin aceasta scrisoare as vrea sa demonstrez ca eu sunt doar suspectul de serviciu si ca am incercat, pe perioada in care am fost seful ANV, sa-mi fac treaba pe cat se putea, in conditiile in care, asa cum spuneam mai sus, am fost spoliat de toate atributiunile. Iar la intrebarea normala ca de ce nu am facut ceva pentru a opri aceste lucruri vreau sa stiti ca, atunci cand ministru al Finantelor publice era S.V., am inaintat catre dansul un memoriu in care am relatat in amanunt situatia grava in care se gaseste vama romana, ingenuncheata de S.B. si adusa intr-o situatie in care dimensiunea coruptiei sa fie mai mare ca niciodata. O situatie in care, la capitolul coruptie, protectie si tupeu, cineva sa il depaseasca chiar si pe vestitul Dinu Vama si nimeni sa nu para a avea o problema cu acest lucru.
In final, as vrea sa va urez succes in demersurile jurnalistice de investigatie care sunt convins ca vor urma dupa ce veti citi aceasta scrisoare, sperand ca, la final, urmatoarea intrebare sa fie "Cine este Regele?", c-asa-i in sah...
Nu voi semna olograf aceasta scrisoare pentru ca nu-mi doresc ca ea sa declanseze represalii asupra mea, in conditiile in care, asa cum spuneam, S.B. beneficiaza de o protectie care il face foarte periculos si temut, mai ales fata de mine, un biet urmarit penal. Dar as vrea ca aceasta sa reprezinte o piesa importanta in investigatia dvs. jurnalistica si latul sa se stranga. Daca eu personal voi fi intrebat in cursul urmaririi penale sau voi fi citat ca martor intr-un alt dosar penal, voi declara insa sub juramant fiecare informatie ce face obiectul acestei scrisori ori al memoriului mai sus amintit, precum si al oricaror fapte despre care am cunostinta.
Al dumneavoastra,
Radu Marginean
fost sef al vamilor
Sursa: Jurnalul National