Sunt români care, oriunde ar merge, cu oricine s-ar întâlni, reuşesc să impresioneze. Sunt românii care ne fac mândri că ne-am născut aici. Marian e unul dintre ei. L-a cucerit pe Jamie Oliver, dar a cucerit şi Londra.
A plecat din Bucovina ca să câştige mai bine, dar a ajuns să descopere că munca şi talentul îţi aduc mult mai mult decât bani: notorietate, recunoaştinţă şi o viaţă de mai mare dragul să o trăieşti.
Departe de casă, Marian conduce bucătăria unui pub vechi de 500 de ani, într-o zonă şic a Londrei. Dar, şi după 14 ani petrecuţi aici, încă-i mai răsună Bucovina şi-n urechi, dar şi în suflet. E Romândria lui.
Are clienţi englezi care-l salută în româneşte, cu accentul lui. E bucătar şef aici din 2013 şi a reuşit, în sfârşit, să-şi găsească locul. Un Turn Babel plin de oportunităţi. Aşa îi părea Londra în 2002. Un român cu stare i-a dat o mână de ajutor la început şi l-a cazat într-o vilă de lux, într-un cartier plin de vedete.
Ziua, Marian căra gunoiul de pe un şantier. Seara, se relaxa.româneşte în cartierul de lux. Pe atunci, Marian nu ştia engleză. În Suceava fusese frizer bărbier, dar în Londra nu avea şanse. Un polonez i-a descoperit talentul la gătit şi i-a găsit în loc în bucătăria unui chef italian.
"Vreo un an jumate am lucrat intr-un restaurant italian si am lucrat cu Antonio Osvaldo, MUSCA si prin el am ajuns. mi-a zis Uite, Jamie Oliver vrea sa deschida un restaurant", povestește Marian.
Jamie începea deja să se bucure de succes internaţional. Filma aproape în fiecare zi cu vedete şi-şi promova reţetele în toată lumea, iar românul Marian vedea cu ochii lui cum se construieşte un brand de 5 stele.
În cei doi ani lângă Jamie Oliver, a rămas acelaşi sucevean autentic. Dar, a înţeles că Romândria înseamnă, câteodată, să nu te iei tu pe tine atât de în serios.