La 1 aprilie 2009, un complet de trei judecatori al ICCJ a decis restituirea la DNA a dosarului in care generalii Badalan si Popescu erau cercetati, alaturi de alte patru persoane, instanta admitand, astfel, o exceptie privind necompetenta urmaririi penale dupa calitatea persoanei.
Decizia a fost contestata, iar in 19 octombrie 2009, un complet de noua judecatori al instantei supreme a decis ca acest proces sa continue a fi judecat, admitand recursul DNA.
Avocatul lui Mihail Popescu ceruse ca dosarul sa fie restituit la DNA, pentru refacerea urmaririi penale, sustinand ca Sectia militara a DNA nu era competenta in cauza, in ancheta fiind vizati si civili. Potrivit avocatului, ancheta trebuia efectuata de procurori civili de la inceput.
Avocatul a invocat Decizie 610 a Curtii Constitutionale din iunie 2007.
Curtea Constitutionala a stabilit ca articolul 3, alineatul 2 din Legea 356/2006 de modificare si completare a Codului de procedura penala privind competenta procurorilor militari in dosare in care sunt anchetati militari si civili este neconstitutional.
Concret, in urma acestei decizii a Curtii Constitutionale, procurorii militari pot ancheta doar dosare in care sunt cercetati exclusiv militari. Dosarele in care sunt anchetati si militari si civili vor fi cercetate de procurori civili. in aceasta ultima situatie, procurorii civili care vor prelua aceste dosare vor trebui sa preia ancheta din stadiul in care se afla, urmand sa decida asupra probelor si actelor de urmarire efectuate.
Sursa: Jurnalul
Foto: Intact Images