Antena Căutare

Guvernantii se incurca in minciuna disponibilizarilor din sistemul bugetar

Guvernul face noi calcule legate de disponibilizarile din sistemul bugetar. Anul acesta ar trebui concediati 4% dintre angajatii de la stat, reprezentand aproximativ 65.000 de salariati. Ca si pana acum, calculele ar putea ramane insa doar pe hartie.

Executivul se pare ca se gandeste deja la o varianta „ajutatoare", si anume ca toate salariile sa ramana „inghetate" si anul viitor.

Din angajamentele pe care le avem, de a reduce treptat cheltuielile de personal, rezulta ca fara disponibilizarea a 4% dintre bugetari, salariile publice vor fi inghetate si in 2011. Nu va fi posibila nici macar indexarea cu rata inflatiei", au explicat surse guvernamentale.

Daca scenariul se confirma, guvernul va continua practic aceeasi politica dusa si in 2009, cand a vorbit despre reducerea cheltuielilor de personal prin restrangerea aparatului bugetar, dar masurile concrete au intarziat sa apara. Drept urmare, la finele anului 2009, Cabinetul Boc a recurs la o masura colectiva - concediu fara plata aplicat pentru toti bugetarii, timp de opt zile.

INS: 26.000 de functionari publici au fost angajati in 2009

Articolul continuă după reclamă

Contrar declaratiilor guvernului, Institutul National de Statistica arata ca, de fapt, aparatul administrativ a fost marit in 2009 si nu diminuat.

Printr-un raport publicat la sfarsitul saptamanii trecute, INS a anuntat ca numarul salariatilor din administratia publica a crescut, in 2009, cu 26.000 de persoane, de la 334.300 la 360.000.

Ministerul Finantelor Publice contrazice INS si declara ca, de fapt, numarul de posturi ocupate din sectorul public a scazut cu 36.404. Secretarul de stat Gheorghe Gherghina se raporteaza la numarul total de posturi si spune ca, in perioada decembrie 2008-februarie 2010, s-a inregistrat o reducere a posturilor bugetare de la 1.398.867 la 1.362.463. Secretarul de stat nu precizeaza insa cate dintre aceste posturi au fost ocupate efectiv si cate erau vacante.

De fapt, nimeni din arcul guvernamental nu indrazneste sa prezinte cifre concrete prin care sa arate cati angajati din sectorul public au fost disponibilizati in ultimul an. Surse politice au declarat recent ca o asemenea statistica nici macar nu exista la nivelul guvernului, datele fiind disponibile doar la nivelul ordonatorilor principali de credite.

Cu toate acestea, ministrii vorbesc despre reducerea cheltuielilor de personal si continuarea masurilor de disponibilizare de anul trecut. Sebastian Vladescu avansa cifra de 100.000 de concedieri necesare in 2010, Andreea Paul-Vass, consilierul personal al prim-ministrului, sustine ca sunt necesare 75.000 de disponibilizari in acest an. Concedierile efective ar urma sa fie luate in calcul in ultimul trimestru al anului, sustin surse guvernamentale. Si anul acesta sunt aplicate masuri colective, precum desfiintarea salariilor de merit si al 13-lea salariu, iar orele suplimentare se recompenseaza cu timp liber.

„Obiectivul guvernului este cel consacrat in Legea salarizarii unitare, de a cobori nivelul cheltuielilor publice cu salarizarea de la 9,4% din PIB la 8,7% in 2010", declara premierul.

Tot articolul, in Financiarul

Tragedie la Galati: Sinucidere la doar 25 de ani... Salvamari voluntari pentru 1 Mai...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x