Antena Căutare

Guvernul a aprobat un nou contract cu Bechtel. Costurile, reduse cu 6,9 milioane de euro/km

Membrii Guvernul au avizat, miercuri, un nou contract cu firma americana Bechtel, pentru continuarea construirii autostrazii Transilvania. Prin inchierea acordului, costului aferent lucrarilor va fi redus cu 6,9 milioane de euro/km. MAi mult decat atat, contractul permite scoaterea la licitatie a tronsoanelor nenincepute inca, informeaza Mediafax.

"Ca urmare a negocierilor, in ciuda unui alt guvern care si-a propus sa ne faca cetateni de mana a treia in fata statelor membre ale Uniunii Europene, se realizeaza o economie la bugetul de stat de 6 miliarde euro, deci daca am fi continuat sa lucram la preturile din contractul initial, costul total al autostrazii ar fi fost de 10 miliarde euro",


De asemenea, ea a aratat ca din contract a fost eliminata clauza care interzicea statului sa scoata la licitatie vreunul dintre tronsoanele autostrazii, in cazul rezilierii contractului. In acest fel, in perioada imediat urmatoare va fi lansata licitatia pentru sectorul de drum Gilau - Nadasel.

Primul ministrul a sustinut, totodata, ca Bechtel nu va primi despagubiri pentru modificarea contractului.

"Se continua lucrarile pe tronsonul Suplacu de Barcau-Bors, iar la nivelul politic am decis, in coalitie, ca tronsonul de la Gilau la Mihaiesti sa fie scos imediat la licitatie, deoarece proiectarea este finalizata. Pentru tronsonul Targu Mures-Campia Turzii va fi reluata proiectarea, in vederea organizarii licitatiei de executie. Evident ca Bechtel nu va primi despagubiri, ce despagubiri sa primeasca ?", spunea atunci Boc.

Mai mult decat atat, conform declaratiilor ministrului Transporturilor, compania Bechtel va continua lucrarile doar la tronsoanele Campia Turzii-Gilau si Suplacu de Barcau-Bors, reprezentand 118 kilometri din cei 415 kilometri ai autostrazii Transilvania, statul fiind liber sa liciteze celelalte sase tronsoane, fara nicio pretentie din partea constructorului american.

Proiectul autostrazii Transilvania a fost impartit in opt tronsoane de constructie. Lucrarile nu au fost incepute pe sase dintre ele, insumand 297 de kilometri, respectiv Brasov-Fagaras (53 km), Fagaras-Sighisoara (52 km), Sighisoara-Ogra (56 km), Ogra-Campia Turzii (36 km), Cluj Vest-Mihailesti (24 km) si Mihailesti-Suplacu de Barcau (76 km).

Costul de construire a autostrazii Transilvania pe tronsoanele unde Bechtel continua sa lucreze va fi redus la 6,9 milioane euro/km, fata de 14,7 milioane euro/km in prezent, pentru celelalte tronsoane costul estimat si raportat inclusiv la specificul terenului fiind de 7,2 milioane euro/km, nivelul final urmand insa sa fie stabilit in urma licitatiilor.

sursa: Antena3

Vasile Avram, acuzat intr-un nou dosar, alaturi de avocatii sai, pentru fals in inscrisuri... UPDATE! Perchezitii in Dambovita, Arges si Teleorman: 70 de persoane, duse la audieri in legatura cu furtul de produse p...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x