Produs alimentar specific tarilor orientale, halvaua se prepara din pasta de susan si miere. Halvaua poate fi simpla - de culoare galbuie -, sau marmorata, cu adaos de arahide, migdale, stafide, fistic sau cacao Va mai amintiti de cutiile de tabla, rotunde si plate ale bunicii, in care gaseai un desert de buna calitate?
In vremurile acelea, halvaua era inca respectata; astazi ne aducem aminte de ea mai mult in perioadele de post, fiind gustoasa si calorica. Halvaua autohtona se obtine din seminte de floarea-soarelui. Miezul acestora se prajeste, se macina, apoi se amesteca impreuna cu cantitati aproximativ egale cu halvita fierbinte. Halvaua din import este totusi de o calitate mai buna, nu se inmoaie si este mai consistenta ca a noastra.
De cativa ani, au aparut si in magazinele noastre noi variante mai rafinate, avand la baza susan sau fistic. In sudul Asiei se foloseste fisticul, iar in zona Marii Mediterane - susanul. Fiecare popor producator de halva a adaptat de-a lungul timpului, creativ, reteta initiala, pastrandu-se, totusi, ca elemente comune grisul, zaharul si nucsoara. Unele retete includ fructe uscate si stafide. Pe langa nucsoara, aroma aparte este data de scortisoara, de sofran si de apa de trandafiri. Ingredientele sunt amestecate, formandu-se o pasta, care apoi se asaza in forme speciale, dreptunghiulare.
Citește AICI continuarea articolului.
Scorpionii au parte de surprize în amor! Horoscopul de weekend, cu Camelia Pătrășcanu... A murit cu propriului copil de mână...