La Iasi continua seria crimelor culturale. Dupa ce cu aproape o luna in urma a fost rasa de pe fata pamantului casa in care a locuit si a scris Ionel Teodoreanu, a venit randul altei locuinte simbol al culturii romane sa dispara pentru totdeauna.
Este vorba despre casa familiei Bogdan-Culianu, casa in care au trait si au creat descendentii si rudele unor personalitati ilustre, profesori cu stralucite cariere universitare, oameni care fac parte din familii inrudite cu Garabet Ibraileanu, Mihail Sadoveanu si Paul Zarifopol. Familia lui Petre Bogdan, bunicul din partea mamei lui Ioan Petru Culianu, a fost un prestigios profesor universitar si primar al Iasilor, rector al Universitatii din Iasi intre 1926 si 1940.
Neculai Culianu a fost si el un renumit profesor universitar, apropiat al lui Titu Maiorescu, alaturi de care s-a numarat printre fondatorii Junimii. Acesta a fost si el rector al Universitatii din Iasi intre 1880 si 1898. Si, nu in ultimul rand, familia lui Ioan Petru Culianu, cunoscut istoric al religiilor, scriitor, eseist si filosof, cunoscut la nivel mondial ca un discipol si chiar continuator apreciat (cu deosebite merite) al operei lui Mircea Eliade, dar care a avut un sfarsit tragic: a fost impuscat la 21 mai 1991. Este vorba despre un caz ramas inca neelucidat.
NIMIC NU ESTE INTAMPLATOR. Profesorul Culianu avea obiceiul sa spuna ca nimic nu este intamplator. Avea o obsesie pentru simbolistica. Ei bine, nu intamplator, "opera" de daramare a Casei monument istoric Culianu a inceput la 21 mai 2010. Coincidenta sau nu, acest fapt deja s-a petrecut. Poate fi vorba aici despre proba teoriei sale. Zilele acestea, demolarea a ajuns la bun sfarsit (vezi foto!). Mai grav este ca autoritatile nu au facut nimic sa preintampine distrugerea cu buna stiinta a unei importante case monument, aflata pe lista monumentelor istorice.
Asa s-a ajuns ca simbolul, singurul exponent al vietii ilustrelor personalitati prezentate mai sus, care au facut istoria nu numai a Iasilor, ci chiar a Romaniei, sa fie sters. Casa a fost demolata in mod ilegal, cu complicitatea atat a proprietarului, cat si a reprezentantilor tuturor departamentelor si directiilor locale raspunzatoare.
Pe site-ul monumentelor de arhitectura din Iasi am gasit date care confirma faptul ca locuinta Culienilor este si monument arhitectural. Ea are codul IS-II-m-B-04037 si este datata din secolul al XIX-lea, mai precis din anul 1801.
Tot articolul, in Jurnalul National
PARANORMAL: Profetiile lui Sundar Singh... Un roman in tara dinozaurilor cu pene...