Într-un colţ de ţară sufocat de sărăcie şi şomaj, există o comună unde se trăieşte mai bine ca la oraş. Drumurile sunt asfaltate, parcurile pline de flori, şcolile şi grădiniţele ultramoderne, iar gunoiul se colectează selectiv. Investiţiile s-au făcut din bani europeni, dar prin munca oamenilor din localitate. Impresionaţi de cum arată comuna lor, tinerii care lucrează în străinătate se întorc definitiv acasă.
Vaslui- Comuna Hoceni - o localitate aflată la 20 de kilometri de oraşul Huşi- pare să nu aibă nicio legătură cu restul judeţului, ci mai degrabă cu vestul europei. De la un capăt al altul al localităţii, drumurile sunt asfaltate, în faţa fiecărei case sunt flori, iar pe jos nicio hârtie sau pet.
Sătenii au grijă să păstreze curăţenia şi îngrijesc zilnic spaţiile verzi. Şi-au învăţat repede lecţia după ce primarul le-a trimis mai multor localnici prin colet gunoaiele pe care le-au aruncat pe stradă.
CITEȘTE ȘI: România are un nou oraş turistic, asemănat cu Barcelona și Bruxelles
Şi dacă în urmă cu doar câţiva ani, oamenii încă mai cărau apă cu găleata de la fântănă, acum au băi moderne. S-a investit mult şi în viitorul copiilor. În ultimii 10 ani s-au construit şase şcoli şi patru grădiniţe noi, iar clădirile vechi au fost reabilitate.
Unităţile de învătăţmânt au mobilier ultramodern, băi, centrale termice şi şi terenuri de sport. După ore, copii se pot juca în parc, iar seara pot merge la spectacole cu părinţii la teatrul de vară.
În Hoceni trăiesc acum 3.000 de oameni. Alţi 500 au luat cândva drumul străinătăţii. Atraşi de noile posibilităţii, tinerii încep să se întoarcă acasă. Daniel e unul dintre ei. A lucrat zece ani în Germania.
Investiţiile în comună au fost până acum de 51 de milioane de lei, cea mai mare parte bani europeni. Vasluiul se situează în topul celor mai sărace judeţe, cu cei mai mulţi şomeri din România, aproape 12.000. Comuna Hoceni e însă un exemplu că se se poate trăi şi în ţară ca afară.