Este oficial! Copiii orfani nu vor mai putea fi cazați în orfelinate! Care va fi soarta a mii de copii după această hotărâre radicală
Copiii abandonaţi nu vor mai fi instituţionalizaţi în centre de plasament! Se va întâmpla din anul 2021, când cei mici vor fi duşi în case de tip familial. Astăzi, guvernanţii au semnat un protocol de colaborare pentru implementarea acestui proiect.
De la 1 ianuarie 2021, centrele maternale nu vor mai fi ca acum, iar copiii vor fi plasați în case de tip familiar, apartamente cu asistenți maternali.
Prin actualul program de guvernare se dorește asigurarea unui mediu familial de îngrijire pentru toți copiii din instituții, prin continuarea procesului de dezinstituționalizare și asigurarea tranziției către îngrijirea în comunitate.
Având în vedere faptul că acest contract de finantare este cel mai mare din actuala perioadă de programare din cadrul POCU, cât și faptul că el este implementat la nivel național prin 47 de Direcții Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului și se va derula până la sfârșitului anului 2023 este necesară o monitorizare permanentă a implementării acestuia de către cele două instituții.
Prin semnarea acestui angajament suplimentar față de contractul standard de finanțare între cele două instituții, se dorește schimbarea paradigmei asupra modului în care se face implementarea proiectelor din fonduri europene.
Semnarea contractului de finanțare a reprezentat primul pas, însă, având în vedere impactul pe care pe care acest proiect îl are asupra procesului de dezinstituționalizare,conducerea proiectului și-a asumat astăzi o monitorizare de proiect riguroasă de către cele două instituții și o comunicare permanentă asupra stadiului în care acest proiect se află și cum sunt atinși indicatorii de etapă.
Acest proiect are două componente majore și anume decontarea cheltuielilor salariale pentru asistenții maternali din FSE, lucru care s-a realizat, iar cea de-a 2-a etapă presupune printre altele, angajarea a 4.000 de asistenți maternali și formarea profesională a 15.000 de asistenți maternali.
,,Astăzi prin acest protocol de colaborare ne asumăm să monitorizăm în mod permanent progresul în implementare al acestui proiect, să ne asigurăm că sunt respectate graficele de rambursări stabilite, iar atingerea obiectivelor se realizează în mod unitar în toată țara. Am considerat că este necesar un angajament ferm între cele doua instituții, deoarece vorbim de cea mai mare investiție realizată din fonduri europene în sistemul de asistență maternală din România. Iar asigurarea transparenței asupra stadiului implementării acestui proiect cu o valoare de mai mult de jumate de miliard de euro este vitală.
Având în vedere faptul că vorbim de un proiect cu 47 de parteneri în toate județele țării modul de monitorizare și abordarea unitară a mecanismelor în implementare este esențială în atingerea rezultatelor planificate și atragerea tuturor banilor europeni angajați prin acest proiect în România. Este o dovadă în plus că la nivelul Guvernului există o preocupare constantă pentru implementarea eficientă a proiectelor în scopul de a preveni apariția unor nereguli sau neeligibilități.
Credit foto: observator.ro
Sursă: observator.tv
Scandal uriaș la Evaluarea Națională! Unii elevi au primit alte subiecte decât cei din țară! Motivul?... Imaginea nepăsării oamenilor! Turnul Cetății Medievale din Orăștie a ajuns WC public...