Antena Căutare

In spitale, in sase din zece cazuri, personalul medical uita sa se spele pe maini

Campania „Save lives: clean your hands – Salvati vieti, spalandu-va pe maini!”, lansata de Organizatia Mondiala a Sanatatii, deruleaza anul acesta sub sloganul „O igiena corecta, un act medical sigur”. Sloganul propus pentru acest an de Organizatia Mondiala a Sanatatii a fost inspirat dintr-o realitate. Astfel, potrivit OMS, la nivel global, cu totul surprinzator, personalul medical este cel care ignora, in medie, in 60% din situatii sa se spele pe maini chiar cand acest gest se impune, de exemplu, la inceputul si dupa consultarea pacientilor.



Importante sunt masurile luate pentru a le tine sub control. La Clinica Mangiagalli din Milano se acorda un bonus de 3.000 de euro pe an asistentelor medicale care se spala temeinic pe maini. Pentru aceasta, spitalul aloca anual aproximativ 200.000 de euro. Si a meritat, deoarece initiativa „Cu mainile curate" a permis reducerea intr-un an cu 30% a infectiilor nozocomiale in unitatea medicala unde sunt ingrijiti copii nascuti prematur. Infectiile intraspitalicesti apar cel mai frecvent la pacientii care au fost intubati mai multe zile, dar si la cei cu imunitate scazuta: copii, varstnici, femei gravide.

Spalatul pe maini reprezinta cea mai simpla si mai eficienta metoda de a reduce riscul unui mare numar de infectii atat in unitatile medicale, cat si in celelalte medii. Hepatita, botezata in mod sugestiv „boala mainilor murdare", este frecventa in tara noastra, cu varfuri inregistrate la fiecare inceput de an scolar in comunitatile de elevi. Virusurile herpetice sunt raspandite prin contactul cu mainile murdare.

Dar, din punct de vedere al incidentei, pe primul loc se plaseaza bolile diareice, cu multiple etiologii, de la dizenterie la enterovirusuri etc., a caror patrundere in organism este facilitata de mainile murdare. Ele se caracterizeaza prin simptome de deshidratare, care pot pune viata in pericol mai ales la copilul mic. Infectiile cu enterovirus sunt extrem de periculoase din doua considerente: provoaca boala diareica si posibile complicatii la nivelul sistemului nervos central.

Citeste si Jurnalul

FOTO: Hepta
69 de politisti si vamesi, trimisi in judecata de procurorii DNA... Impuscaturi la granita cu Ucraina: Politistii au tras dupa trei contrabandisti de tigari...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x