Importante sunt masurile luate pentru a le tine sub control. La Clinica Mangiagalli din Milano se acorda un bonus de 3.000 de euro pe an asistentelor medicale care se spala temeinic pe maini. Pentru aceasta, spitalul aloca anual aproximativ 200.000 de euro. Si a meritat, deoarece initiativa „Cu mainile curate" a permis reducerea intr-un an cu 30% a infectiilor nozocomiale in unitatea medicala unde sunt ingrijiti copii nascuti prematur. Infectiile intraspitalicesti apar cel mai frecvent la pacientii care au fost intubati mai multe zile, dar si la cei cu imunitate scazuta: copii, varstnici, femei gravide.
Spalatul pe maini reprezinta cea mai simpla si mai eficienta metoda de a reduce riscul unui mare numar de infectii atat in unitatile medicale, cat si in celelalte medii. Hepatita, botezata in mod sugestiv „boala mainilor murdare", este frecventa in tara noastra, cu varfuri inregistrate la fiecare inceput de an scolar in comunitatile de elevi. Virusurile herpetice sunt raspandite prin contactul cu mainile murdare.
Dar, din punct de vedere al incidentei, pe primul loc se plaseaza bolile diareice, cu multiple etiologii, de la dizenterie la enterovirusuri etc., a caror patrundere in organism este facilitata de mainile murdare. Ele se caracterizeaza prin simptome de deshidratare, care pot pune viata in pericol mai ales la copilul mic. Infectiile cu enterovirus sunt extrem de periculoase din doua considerente: provoaca boala diareica si posibile complicatii la nivelul sistemului nervos central.