În weekend, vom putea prăji ouă pe asfalt! MAI: 840 de ambulanțe și 270 de autospeciale SMURD, la dispoziția românilor în cea mai caniculară zi

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a afirmat miercuri la comandamentul de caniculă convocat la sediul MAI că acest sfârșit de săptămână ar putea fi unul "de foc", în contextul în care reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie au anunțat că în cursul dimineții de vineri este posibilă emiterea unui cod roșu de caniculă.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a afirmat miercuri la comandamentul de caniculă convocat la sediul MAI că acest sfârșit de săptămână ar putea fi unul "de foc", în contextul în care reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie au anunțat că în cursul dimineții de vineri este posibilă emiterea unui cod roșu de caniculă.

"Avem, în perioada următoare, câteva zile cu fenomene meteorologice deosebite, temperaturi anunțate extrem de ridicate. Conform ultimei atenționări, de mâine, în cinci județe, în partea de sud a țării, intră în vigoare un cod portocaliu de caniculă. Vorbim de județele Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt și Teleorman. De asemenea, avem 32 de județe și municipiul București cu cod galben de caniculă. (...) Din ce primim ca informații, vom avea un weekend de foc", a declarat ea.

Ministrul a adăugat că, în urma unei discuții cu secretarul de stat Raed Arafat, a reieșit că Departamentul pentru Situații de Urgență este pregătit să intervină în cazul unor urgențe majore.

"La nivel național sunt disponibile, în medie, 840 de ambulanțe și 270 de autospeciale SMURD care pot interveni la solicitările cetățenilor. În funcție de evoluția situației, avem capacitatea să suplimentăm numărul de echipaje de intervenție. Totodată, cele șapte puncte operare aeriană la nivelul întregii țări sunt pregătite și avem posiblitatea să operăm cu nouă aeronave SMURD care acționează în cazurile deosebite", a declarat ministrul.

Carmen Dan le-a cerut prefecților să monitorizeze, împreună cu reprezentanții direcțiilor de sănătate publică, efectele temperaturilor ridicate și să verifice stocurile de medicamente, în special cele destinate afecțiunilor cauzate de caniculă.

Ministerul de Interne: "Mai transmitem solicitarea să țineți permanent legătura cu primarii!”

"Mai transmitem solicitarea să țineți permanent legătura cu primarii și să identificați spații climatizate și să vă asigurați că există posibilitatea amplasării unor puncte de prim ajutor și de distribuire a apei potabile. (...) Verificați rezervele de apă, în special la nivelul spitalelor, al altor unități sanitare și nu numai. Cer structurilor pentru situații de urgență o atenție crescută pentru că (...) există riscul incendiilor de vegetație", a transmis ministrul de Interne.

Ea a subliniat importanța transmiterii unor recomandări pentru populație în spațiul public, vizând în special protejarea persoanelor vârstnice și a copiilor. În acest sens, Carmen Dan a menționat: evitarea ieșirilor între orele 11,00 și 18,00 și a expunerilor prelungite la soare.

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, le-a cerut la rândul său prefecților să țină legătura cu direcțiile de sănătate publică și serviciile județene de ambulanță, "care vor primi indicații ca în situațiile în care crește numărul de solicitări să suplimenteze echipajele".

Carmen Dan le-a reamintit angajatorilor că există un act normativ care prevede măsuri de reducere a timpului de lucru și a efortului fizic. În acest sens, ea a enumerat prevederile OUG 99/2000: alternarea perioadelor de lucru în exterior cu perioade de repaus în zone umbrite, alternarea efortului dinamic cu cel static, asigurarea ventilației la locul de muncă, dar și a unei cantități de doi — patru litri de apă în cazul în care se prelungește perioada de caniculă.

Elena Mateescu, director executiv la Administrația Națională de Meteorologie, a anunțat că în cursul dimineții de vineri este posibilă emiterea unui Cod roșu de caniculă pentru areale extinse din Oltenia și Muntenia.

Regizorul serialului Squid Game a vorbit despre personajul principal. Cum a fost gândit parcursul jucătorului 456
Regizorul serialului Squid Game a vorbit despre personajul principal interpretat de actorul Lee...
Horoscopul zilei de 17 octombrie 2021. Taurii sunt nemulțumiți de relația actuală. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 17 octombrie 2021 spune că Taurii sunt nemulțumiți de ceva timp de...
Parteneri
Trecerea la ora de iarnă în octombrie 2021. Când se dă ceasul cu o oră înapoi
Ca în fiecare an până acum, românii sunt obișnuiți ca primăvara și toamna să facă schimbări în program. E vorba despre schimbarea orei. Acum, în octombrie 2021, în ultimul weekend din lună ceasul trebuie dat cu o oră înapoi. Când se face trecerea la ora de iarnă în octombrie 2021.
Catine.ro
Ultimele știri