În calendarul ortodox, credincișii prăznuiesc pe 14 septembrie Înălțare Sfintei Cruci. Orice credincios realizează, ca simbol al credinței sale, semnul sfintei cruci. Ce semnifică acest gest?
Semnul Crucii se face prin unirea degetului mare cu primele degete de la mâna dreapta și prin strângerea celorlalte două în palmă. Unirea degetului mare cu primele degete de la mâna dreapta exprimă învățătură despre Sfânta Treime: mărturisim trei persoane împreună veșnice și egale, unite într-o singură Dumnezeire neîmpărțita. În semnul Crucii este prezența Sfânta Treime pentru că suntem datori să dăm slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, pentru că din iubirea lor de oameni S-a făcut Fiul om și a primit moartea pentru noi.
Prin alipirea celorlalte două degete în palmă, rezumăm învățătură despre Întruparea Fiului lui Dumnezeu. Inelarul și degetul mic alipite ni-L descoperă pe Hristos, cunoscut în două firi: omenească și dumnezeiască.
Prin aceste două degete marturism că Hristos este în același timp pe deplin Dumnezeu și pe deplin om, nu pe jumătate Dumnezeu și pe jumătate om.
Rostim "În numele Tatălui" și ne însemnăm la frunte; "și al Fiului" și ne însemnăm la piept; "și al Sfântului Duh", însemnând, de la dreapta la stânga, cei doi umeri; "Amin" - lăsând mâna jos. Mâna care coboară de la frunte semnifică pogorârea Domnului din cer pentru noi. Prin atingerea frunțîi, a pieptului și a umerilor mărturisim că ne încredințăm mintea, inima și puterea noastră Sfintei Cruci.
Pare de neînțeles de ce trebuie să ne încredințăm ființă unui obiect și nu unei persoane. Însă, dacă am fi cu luare aminte atât la rugăciunile cât și la cantarile închinate Sfintei Cruci, am putea observă că Biserica i se adresează că unei persoane. Face acest lucru din dorința de a ne descoperi că Sfânta Cruce este Hristos cel răstignit. Prin această adresare ni se descoperă că Sfânta Cruce nu trebuie tratată că un simplu obiect.
Părintele Dumitru Stăniloae spune că este nenatural să vorbim de o Cruce despărțită de Hristos, sau de un Hristos despărțit de Cruce. Și spune în continuare că un creștin când vede Sfânta Cruce, el se gândește în mod firesc la Hristos Cel răstignit pe ea. Iar atunci când spunem "Crucii Tale ne închinăm, Hristoase", grăim de fapt: "Crucii care și-a lăsat urmă în Ține, Crucii care este în Ține și în care ești Tu mântuindu-ne prin ea!"
Așadar, atunci când creștinii își fac semnul crucii, îi cer lui Hristos să vină să se întipărească în ei cu puterea Crucii Lui cu care a învins moartea, că și ei să primească putere să învingă toate faptele egoiste ce-i țin și-i afundă în moarte.
Sursă: crestinortodox.ro