Live acum
Prime Time 20:30Chefi la Cutite

Începe vaccinarea gratuită împotriva virusului HPV. Programul, reluat după 11 ani: ”E un cancer groaznic şi este păcat să se mai moară în prezent din cauza acestei boli!”

După 11 ani de la ultimul program de imunizare, statul român reia campania naţională de vaccinare împotriva virusului HPV. Primii vizaţi sunt copiii ai căror părinţi au cerut dozele între anii 2017 şi 2018. Astfel, 20 mii de vaccinuri au fost deja repartizate în ţară.

Fetele cu vârste între 11 şi 14 ani trebuie să facă două doze de vaccin la o distanţă între 5 şi 13 luni. În cazul celor de peste 15 ani, însă, sunt necesare 3 doze.

Organismul tânăr este cel mai receptiv, cel mai apt de a declanşa anticorpii necesari. este un vaccin care se face înaintea oricărui contact sexual. Mamele care au fetite de 14 ani, 14 ani şi jumătate, să facă cerere cât mai repede în ianuarie - februarie pentru a primi această vaccinare gratuită în cursul acestui an.

Ministerul Sănătăţii anunţă că poate suplimenta stocul de vaccinuri până la peste două milioane de doze. Dar până la imunizare, oamenii trebuie să conştientizeze pericolul acestui virus.

Virusul papiloma uman este responsabil pentru majoritatea cazurilor de cancer de col uterin. În România, incidenţa şi mortalitatea acestui cancer este cea mai mare din Uniunea Europeană. Anual, aproximativ 4.300 femei sunt diagnosticate cu această boală şi 2.000 pierd lupta cu ea.

”E un cancer groaznic şi este păcat să se mai moară în prezent de cancer de col, atâta timp cât avem vaccinare şi avem şi screeningul secundar”, spune medicul Radu Vlădăreanu.

În programul naţional de imunizare sunt prioritare adolescentele de până la 15 ani, dar şi adulţii se pot vaccina contra-cost. Medicii recomandă inclusiv vaccinarea băieţilor.

Recomandari