Istoria se repetă! Lucian Blaga, "comemorat" cu mesaje triviale. Soclul statuii din Lancram a fost vandalizat, la 122 de ani de la naștere marelui filosof și poet român

Soclul statuii lui Lucian Blaga din Lancrăm, satul natal al poetului, a fost vandalizat de autori necunoscuţi care au scris inscripţii şi cuvinte triviale, incidentul având loc chiar în perioada în care marele filosof şi poet român este comemorat, acesta fiind născut în data de 9 mai 1895.

Soclul statuii lui Lucian Blaga din Lancrăm, satul natal al poetului, a fost vandalizat de autori necunoscuţi care au scris inscripţii şi cuvinte triviale, incidentul având loc chiar în perioada în care marele filosof şi poet român este comemorat, acesta fiind născut în data de 9 mai 1895.

Actul de vandalism a fost anunţat public, marţi, chiar de către preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu, care a atras atenţia despre acest lucru în cadrul ceremoniei de decernare a Premiului Naţional de Poezie "Lucian Blaga”. Pe soclul monumentului lui Lucian Blaga din Lancrăm, satul natal al poetului, pot fi văzute astfel mai multe inscripţii şi chiar cuvinte triviale scrise cu vopsea neagră şi cariocă permanentă.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Sebeş, Nadia Mitrea, a declarat, marţi, pentru News.ro, că administraţia locală a sesizat Poliţia Locală care a deschis o anchetă în acest caz şi încearcă să identifice persoanele care au vandalizat soclul statuii lui Lucian Blaga. Nadia Mitrea a spus că inscripţiile au fost făcute de duminică până marţi deoarece duminică au avut loc festivităţi comemorative la statuia lui Lucian Blaga şi acele inscripţii nu existau.

"Cu tristeţe profundă trebuie să aşternem aceste rânduri prin care să confirmăm faptul că statuia lui Lucian Blaga, situată la intrarea în Lancrăm, a fost ţinta unor gesturi inexplicabile, care ne-au stârnit indignarea. Pe soclul din spatele statuii, în obscuritatea anonimatului, au fost înscrise cuvinte triviale. Poliţia Locală a fost sesizată şi am intervenit cu maximă urgenţă pentru îndepărtarea înscrisurilor”, a mai spus Nadia Mitrea.

Lucian Blaga este o personalitate marcantă a culturii româneşti, fiind diplomat, filolog, poet, filosof, dramaturg, eseist, prozator şi traducător. Blaga s-a născut în 9 mai1895 la Lancrăm, localitate ce aparţine de municipiul Sebeş, şi a murit în 6 mai 1961, la Cluj-Napoca, fiind înmormântat în satul natal.

În fiecare an, în preajma zilei de 9 mai, la Lancrăm şi Sebeş are loc Festivalul Internaţional "Lucian Blaga”, eveniment care reuneşte numeroşi oameni de cultură, academicieni, scriitori şi profesori universitari care au cercetat şi studiat opera lui Lucian Blaga.

Sursa foto: roportal.ro

Parteneri
Rulouri cu scorțișoară. Rețeta celebrelor cinnamon rolls
Dacă nu ai încercat încă rețeta de rulouri cu scorțișoară, o poți pune pe listă pentru a o prepara într-un weekend. Rețeta celebrelor cinnamon rolls este ușor de preparat, rulourile sunt delicioase și le vei adora de la prima degustare. Rulourile cu scorțișoară pot fi savurate simple sau alături de cafea, de un ceai aromat sau o cană cu lapte.
Catine.ro
Ultimele știri