Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ consideră că este absolut necesară Legea manualului şcolar în România, lucru pe care, de altfel, federaţia l-a solicitat în mod public încă din anul 2015 şi salută intenţia Ministerului Educaţiei de a iniţia o astfel de lege prin care manualul şcolar să fie considerat bun de interes naţional.
Preşedintele FSLI, Simion Hăncescu, spune că soluţia pentru ca elevii să aibă manuale pe bănci încă din prima zi de şcoală este ca Ministerul Educaţiei să îşi asume "nu doar conţinutul, ci şi tipărirea manualelor şcolare, scăpând astfel de căpuşarea unui sistem".
“În fiecare an sute de mii de copii au fost întâmpinaţi în prima zi de şcoală fără să găsească manuale pe bănci. S-a gândit cineva la dezamăgirea copilului care aştepta să îşi răsfoiască manualul, dar pe care l-a primit cu greu abia la jumătatea anului şcolar sau chiar deloc? Doar în şcolile din România se poate întâmpla o astfel de situaţie: la primele lecţii predate, elevii doar să îşi imagineze cum ar fi să aibă şi manuale”, a declarat preşedintele FSLI, Simion Hancescu.
Potrivit acestuia, s-a ajuns în această situaţie din cauza intereselor financiare ale editurilor, care "i-au transformat pe elevi în simple victime ale contractelor păguboase".
"S-a ajuns aici din cauza intereselor financiare ale editurilor, care au transformat elevii în simple victime ale contractelor păguboase. Soluţia reală este ca Ministerul Educaţiei să fie cel care îşi asumă nu doar conţinutul, ci şi tipărirea manualelor şcolare, scăpând astfel de căpuşarea unui sistem”, afirmă Simion Hancescu.
Preşedintele salută intenţia Ministerului Educaţiei de a exista o Lege a manualului şcolar, care, în opinia FSLI, ar trebui considerat bun de interes naţional.
"Totodată, atragem atenţia Parlamentului României că trebuie să trateze cu celeritate şi cu maximă seriozitate dezbaterea şi adoptarea acestui act normativ. Credem că minima noastră datorie faţă de elevi este aceea de a nu-i lăsa să devină bătaia de joc a nimănui”, a mai declarat preşedintele FSLI, Simion Hancescu.
Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a declarat, miercuri, că săptămâna viitoare va prezenta în Guvern un act normativ prin care Editura Didactică şi Pedagogică să preia integral editarea manualelor şcolare, „astfel încât toţi elevii din România să beneficieze la timp de manuale”.
„Săptămâna viitoare vom veni cu un act normativ în Guvern în aşa fel încât să punem capăt acestei sarabande din ultimii cinci ani, Editura Didactică şi Pedagogică să preia integral editarea manualelor şcolare în aşa fel încât elevii de clasa a V-a, toţi elevii din România să beneficieze la timp de manuale”, a declarat ministrul Educaţiei, la începutul şedinţei Executivului.
Liviu Pop a precizat, de asemenea, că o lege în ceea ce priveşte manualele va fi pusă în dezbatere publică în două săptămâni.