Zeci de mii de români vor fi scutiți de la plata contribuțiilor pentru pilonul 2 de pensii. Astfel, cei care lucrează în constructii, inginerii si arhitecții nu vor mai plăti timp de zece ani contribuțiile, potrivit unui nou text de lege, ce face parte din noua lege a pensiilor.
Potrivit textului de lege, cota scade cu 3,75 puncte procentuale față de cea de 25% cât este pentru restul salariaților din economie.
Acest procent nu se mai virează însă la Pilonul II, așa cum se virează pentru un angajat din alt domeniu, au anunțat reprezentanții fondurilor de pensii, potrivit edupedu.ro. ”Scutirea” de contribuție pentru Pilonul II intră în vigoare de luna aceasta.
Pentru constructori, producători, arhitecți, ingineri și consultanți tehnici au fost introduse în Codul Fiscal prevederi speciale pentru următorii 10 ani, potrivit publicației Arena Construcțiilor. Facilitățile fiscale sunt valabile pentru perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2028 inclusiv.
Contribuția la Pilonul II de pensii este de 3,75% din salariul brut (CAS e 25% din brut), sumă care este trimisă la Pilonul II de către Casa Națională de Pensii, după calcularea și virarea contribuției lunare de către angajator.
Teoretic aceștia rămân în contul persoanelor și sumele care s-au acumulat până în prezent pot fi scoase la ieșirea la pensie. La fel de teoretic, peste 10 ani contribuțiile ar trebui să fie reluate în conturile constructorilor, după cum prevede OUG 114. Vezi aici care sunt efectele faptului că statul nu va mai vira contribuția pentru Pilonul II.
Cine sunt angajații vizați
Persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii și asimilate salariilor, în perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2028 inclusiv, pentru care sunt îndeplinite următoarele condiții:
a) angajatorii desfășoară activități în sectorul construcții care cuprind: – activitatea de construcții definită la codul CAEN 41.42.43 – secțiunea F – Construcții; – domeniile de producere a materialelor de construcții
b) angajatorii realizează cifră de afaceri din activitățile menționate la lit. a) în limita a cel puțin 80% din cifra de afaceri totală, calculată cumulat de la începutul anului, inclusiv luna în care aplică scutirea
c) veniturile brute lunare din salarii și asimilate salariilor prevăzute la art. 76 alin. (1)-(3), realizate de persoanele fizice pentru care se aplică scutirea, sunt cuprinse între 3.000 și 30.000 lei lunar inclusiv și sunt realizate în baza contractului individual de muncă.
Ninsori în România, în ultimele ore! Care este starea drumurilor! Autoritățile au făcut anunțul... Lovitură pentru sute de mii de români! Motivul pentru care vor lucra peste program în luna ianuarie...