Antena Căutare

Lideri ai telecomunicaţiilor din România dezbat strategia de digitalizare la ZF Digital Summit 2020

ZF Digital Summit este un eveniment ce a reunit în fiecare an cei mai importanţi lideri ai industriei de telecom şi hi-tech din România. În contextul crizei provocate de pandemia de COVID-19, domenii precum IT-ul, tehnologia şi comunicaţiile au devenit pentru multe companii factorul decisiv în direcţia valorificării şi profitabilitaţii, sau de încheiere a activităţii.

Lideri ai telecomunicaţiilor din România dezbat strategia de digitalizare la ZF Digital Summit 2020

Pentru România, această perioadă a scos la iveală o serie de probleme, precum discrepanţa dintre oraşele mari şi zona rurală în ceea ce priveşte accesul la internet de mare viteză şi echipamente de calcul performante. Datorită restricţiilor impuse de pandemie, funcţionarea şcolilor, a afacerilor şi a administraţiei este condiţionată de aceste echipamente şi conexiuni rapide la internet.

Ediţia din 2020 a evenimentului ZF Digital Summit aduce în prim plan concluziile deduse ca urmare a acestei perioade de criză, cu focus pe planul strategic de digitalizare pe care ar trebui să-l aibă pentru perioada următoare România, adică administraţia, afacerile, şcolile şi nu în ultimul rând, utilizatorii. Pentru ca acest plan să poată fi implementat cu mai multă eficienţă, operatorii telecom au subliniat necesitatea unui Cod european de telecomunicaţii care să nu excludă niciun jucător din piaţa locală. Acest Cod are rolul de a crea o piaţă armonizată pentru consumatorii din Uniunea Europeană şi de a corela evoluţiile acestor schimburi de produse şi servicii.

Pentru a menţine avantajul României în industria telecom, guvernul trebuie să se asigure că implementarea tehnologiei 5G devine o poveste de succes care îşi valorifică potenţialul. În acest sens, Liudmila Climoc, CEO Orange România, evidenţiază că pentru ca operatorii să asigure preţuri competitive şi eficienţă în investiţiile în reţea, concurenţa este esenţială. Mai ales pe o piaţă în care liderii telecom au finalizat procesul de dezvoltare al reţelelor 5G care sunt gata de a fi implementate. Acest cadru de reglementare, neclar în special pentru procedura de licitaţie 5G, trebuie să păstreze concurenţa pe piaţă. Liudmila Climoc a declarat că nu se pune problema de nerespectarea legislaţiei naţionale, conform deciziilor luate de autorităţi, însă dacă unul dintre furnizori va fi excluşi, urmările vor avea un impact major asupra finanţelor şi operaţiunilor Orange, care se vor rasfrânge în final asupra consumatorilor. Claritatea în domeniul de aplicare a legii de securitate 5G este indispensabilă, iar la baza ei ar trebui să existe setul de instrumente UE 5G (5G Toolbox). Bineînţeles, industria trebuie susţinută de guvern în conformitate cu impactul acestei legi.

Murielle Lorillox, CEO Vodafone România, a susţinut acest punct de vedere şi a declarat în timpul conferinţei că ar trebui simplificat cadrul de reglementare şi cel legislativ pentru a facilita lansarea acestei tehnologii. Transferul de la 4G la 5G este esenţial în acest moment în care majoritatea interacţiunilor s-au mutat în digital, iar această nevoie se va simţi şi mai puternic dacă se va impune o nouă carantină. Mai mult decât atât, România trebuie să îşi păstreze calitatea serviciilor şi a competitivităţii în acest sector. Iar acest lucru este posibil să fie afectat prin excluderea Huawei din piaţa telecom. Mai exact vor fi afectaţi operatorii, economia ţării şi cetăţenii României. Focusul trebuie să fie îndreptat către viteza cu care vor fi implementate noile modificări, domeniul lor de aplicare, impactul financiar, calitatea serviciilor şi impactul asupra competiţiei.

Articolul continuă după reclamă

Citeste mai multe detalii pe Financiarul.

Klaus Iohannis: ”Sunt necesare măsuri mai ferme”. Noile restricții ar putea intra în vigoare luni, 9 noiembrie... Fostul Principe Nicolae și Alina Maria Binder au devenit părinți. Ce nume au ales pentru fetița lor...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei Marti, 10.12.2024, 19:00
2025 de exceptie Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x