Antena Căutare

Litoralul romanesc, inghitit de valuri

Daca autoritatile nu intervin cat mai repede, peste 20 de ani vom mai avea doar o mica fasie de plaja. Neinceperea de urgenta a unor lucrari de stopare a eroziunii va face ca pana in 2016 statiunea Mamaia sa mai piarda cinci hectare de plaja, in 2023 sa ramana cu doar cinci hectare de plaja, iar in 2033, plaja sa dispara in totalitate, potrivit unui studiu realizat de o companie americana, la comanda Directiei Apelor Dobrogea Litoral.

Compania americana a studiat efectele curentilor marini foarte puternici de pe coasta Marii Negre, precum si impactul lucrarilor hidrotehnice din anii '70 asupra tarmului. "Practic, plaja nu dispare, insa se schimba pozitia ei in spatiu. Plaja se retrage spre uscat. Plaja este alcatuita din sedimente mobile, adica din nisip care migreaza.

De exemplu, la o furtuna, in zonele unde curentii sunt mai puternici, nisipul este luat si dus mai spre nord sau mai spre sud. Asa apare eroziunea", ne-a explicat dr geolog Danut I. Diaconeasa, de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Marina "Grigore Antipa" (INCDM) din Constanta. Din studiu rezulta ca situatia este critica si trebuie actionat imediat, cele mai afectate fiind statiunile Mamaia si Eforie Nord.

Curentii marini "inghit" anual circa doi metri de plaja la Mamaia si circa un metru la Eforie. "Zonele fierbinti de pe litoralul romanesc, unde se inregistreaza un caz pregnant de eroziune, se gasesc la jumatatea distantei dintre Sulina si Sf. Gheorghe, unde plaja s-a retras aproape 1.000 de metri din 1962 pana azi, si in zona Zaton, unde au fost inregistrate retrageri de peste 300 de metri", ne-a explicat dr geolog Danut I. Diaconeasa.

Cauzele eroziunii
Valurile, curentii marini, reducerea stocurilor de moluste, defrisarea vegetatiei spontane, presiunea socio-economica, lucrarile realizate in anii '70 la Portul Midia si barajul de la Sulina sunt principalele cauze ale eroziunii, potrivit specialistilor din cadrul INCDM.

La acestea se adauga indepartarea materialului de pe plaja in mod legal sau mai putin legal, utilizarea nisipului in constructii, folosirea materialului cochilifer de pe plaja la producerea industriala a hranei pentru animale etc.

CITESTE mai multe in Jurnalul National!

Foto: Intactimages

VIDEO! Alegerile locale in cifre... Miki Spaga, achitat in dosarul armelor de vanatoare...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x