Lovitură de teatru pentru zeci de mii de studenți. Se pregătește anularea gratuității pe CFR!

 

Senatorul PNL Florin Cîţu, care a susţinut în Comisia de buget un amendament la OUG 2/20017 privind gratuitatea pentru studenţi la călătoria pe CFR, limitând această facilitate doar la deplasările între centrul universitar şi localitatea de domiciliu, a anunţat, vineri, pe Facebook, că renunţă la această propunere. Cîţu susţine că amendamentul său a fost admis de către PSD doar ca să mascheze alte ”cheltuieli faraonice” prevăzute în bugetul pe 2017.

Florin Cîţu afirmă că gratuitatea pe CFR pentru studenţi introdusă de către guvernul Grindeanu prin OUG 2/2017 a avut doar scop electoral.

”Din datele analizate am constat că din 100% număr de studenţi din România doar o mică parte, sub 30%, se deplasează în alte destinaţii cu trenul decât destinaţia pentru care a fost gândită această facilitate (domiciliu-centru universitar). Asta însemna că, de fapt, această promisiune a PSD-ului pentru studenţi a avut doar un scop electoral. Suma care afectează bugetul de stat este nesemnificativă relativ la alte cheltuieli complet faraonice pe care le face PSD”, a scris Cîţu.

El acuză că PSD i-a întins o capcană prin admiterea amendamentului său la dezbaterea OUG 2/2017 în comisia de buget-finanţe a Senatului. ”N-am să cad în capcana PSD-ului, care a fost de acord cu restricţionarea acestor subvenţii, pentru că pur şi simplu nu cred că merită. De aceea renunţ la amendament”, precizează liberalul pentru news.ro. 

Cîţu consideră însă că PSD ia măsuri dicriminatorii întrucât de gratuitatea la călătoriilor cu trenul nu beneficiază tinerii care nu sunt studenţi sau pensionarii, Cîţu afirmând că această chestiune este  o ”întrebare importantă pentru PSD-işit şi cei care cred în subvenţii de la stat”.

Comisia de buget-finanţe a Senatului a dat, marţi, aviz favorabil, cu amendamente, proiectului de Lege de aprobare a OUG 2/2017 care prevede că studenţii beneficiază de gratuitate la călătoriile cu trenul ale companiei CFR.

Unul dintre amendamentele admise a fost cel al lui Florin Cîţu (PNL) şi Eugen Teodorovici (PSD) prin care gratuitatea era restrânsă doar la călătoriile pe care un student le face între localitatea de domiciliu şi cea în care studiază.

Un alt amendament, propus de Eugen Tedorovici şi Ştefan Mihu (PSD), stipulează că de acelaşi tratament preferenţial vor beneficia şi elevii de liceu.

După primirea avizelor, proiectul de lege va ajunge la comisia raportoare, anume Comisia de muncă.

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe